Експерти пропонують відкрити прозорий конкурс на посади суддів

Дата: 20 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

“Реанімаційний пакет реформ” (РПР) пропонує створити нову трирівневу систему судів з відкриттям прозорих конкурсів на кожну суддівську посаду.

Як зазначено на сайті Центру політико-правових реформ, пропозиція спрямована на забезпечення гарантованого Європейською конвенцію з прав людини права на справедливий суд.

Судова реформа передбачає відмову від чотирьох касаційних судів (Верховного Суду і трьох вищих судів). Спочатку буде створено єдиний суд касаційної інстанції для загальних судів – Верховний Суд. Також передбачено окремий Верховний Адміністративний Суд як касаційний суд для адміністративних судів. Ці суди мають розпочати роботу упродовж року після внесення відповідних змін до Конституції. Після цього мають припинити роботу діючі суди найвищого рівня.

У зв’язку з децентралізацією, об‘єднанням територіальних громад, а також внаслідок значного зменшення кількості судових справ має бути скорочена кількість судів нижчого рівня, яких сьогодні біля 700. Подібні процеси уже розпочато в прокуратурі – замість майже 700 місцевих прокуратур невдовзі має запрацювати приблизно 170 окружних прокуратур.

Реформування судів відбуватиметься поетапно, починаючи з судів вищого рівня, і може бути завершено за три роки. У конкурсі на посади в нових судах зможуть взяти участь як діючі судді, так і правники з-поза меж судової системи. Після початку роботи нових суддів повноваження інших суддів мають бути припинені.

Для відбору суддів буде створено тимчасову комісію, до якої парламент призначить найбільш авторитетних правників з числа суддів у відставці, правозахисників, міжнародних експертів та іноземних фахівців з бездоганною репутацією.

Пропозиція РПР сформульована у вигляді перехідних положень до конституційних змін та містить лише найважливіші елементи. У разі її підтримки необхідні процедури мають бути визначені законом з урахуванням європейських стандартів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter