Експерти не підтримують відступ від правозахисної конвенції

Дата: 19 Травня 2015
A+ A- Підписатися

Правозахисні організації виступають проти постанови, у якій йдеться про відступ від міжнародних зобов’язань щодо захисту прав людини.

Платформа “Правозахисний порядок денний” відреагувала зверненням на проект постанови про затвердження Заяви про відступ України від зобов’язань, визначених Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, Міжнародним пактом про громадянські і політичні права та Європейською соціальною хартією.

У зверненні зазначено, що після окупації Криму та з початком конфлікту на Донбасі держава об’єктивно не має можливості забезпечувати права та свободи людей на непідконтрольних українській владі територіях. Крім того, вона змушена обмежувати права та свободи людини на суміжних територіях.

Саме з цими новими викликами і було пов’язане ухвалення Указу Президента України №875/2014 від 14 листопада 2014 року, яким Міністерство закордонних справ України разом із Міністерством юстиції України були зобов’язані у тижневий строк направити від імені України на адресу Генерального секретаря Ради Європи заяву про відступ від покладених на державу зобов’язань відповідно до статті 15 Європейської конвенції з прав людини. Водночас із незрозумілих причин цього досі не було зроблено“, – йдеться у зверненні.

Правозахисники відзначають, що через невизначеність правового статусу територій ускладнене здійснення практичного захисту прав громадян, через що Україна фактично порушує міжднародні зобов’язання. За задумом авторів, постанова №2765 покликана вирішити цю проблему: згідно з нею у зоні АТО обмежується низка прав – право на свободу та особисту недоторканість, право на справедливий суд, право на приватність, право на ефективний засіб юридичного захисту. Цим, на думку правозахисників, парламент намагається легітимізувати ухвалені минулого літа закони, що були розкритиковані правозахисними організаціями. Побоювання експертів справдилися – ці закони лише погіршили ситуацію з правами людини.

Практичним виходом із цієї ситуації є прийняття ще однієї постанови, яка, навпаки, має покладати цілий ряд додаткових обов’язків на різні державні органи щодо забезпечення прав та свобод на території АТО“, – радять експерти “Правозахисного порядку денного”.

Вони пропонують внести зміни до тих законодавчих актів, що не є ефективними і суперечать Конституції та міжнародним стандартам прав людини.

Довідково: Платформа “Правозахисний порядок денний” – неформальна коаліція правозахисних організацій, що працюють у сфері моніторингу, аналізу та розробки законодавства відповідно до основних засад прав людини та основоположних свобод. Учасниками Платформи виступають Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Центр Громадянських Свобод, Amnesty International в Україні, Центр інформації про права людини, Центр досліджень правоохоронної діяльності, Будинок прав людини в Києві, Центр “Соціальна Дія”, Проект “Без кордонів”, Євромайдан SOS.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter