Експерти назвали переваги і недоліки законопроекту про захист викривачів

Дата: 05 Серпня 2016
A+ A- Підписатися

За розробленим громадськими організаціями законопроектом про захист викривачів широке коло викривачів має отримувати захист, соціальні гарантії та навіть винагороду.

Як повідомили у ЦЕДЕМ, про цей йшлося на громадському обговоренні законопроект №4038а “Про захист викривачів і розкриття інформації про шкоду або загрозу суспільним інтересам” 3 серпня у офісі Реанімаційного ракету реформ.

Зокрема, говорили про механізми захисту і заохочення викривачів та їх значення для антикорупційної боротьби.

Проект закону був розроблений коаліцією громадських організацій “Ініціатива 11” у партнерстві з Реанімаційним пакетом реформ, до яких входить ЦЕДЕМ.  Основною перевагою цього законопроекту є його широка сфера дії. Він охоплює як публічну, так і приватну сфери, тобто з поширенням захисту не лише на посадових і службових осіб органів державної влади, але й на працівників, підрядників приватних компаній, загалом будь-яких осіб, які розкривають інформацію, що стала їм відома у зв’язку з їхньою трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, проходженням служби чи навчання. 

Документ покликаний захистити права викривачів – громадян, які оприлюднили інформацію  не лише про такі суспільно небезпечні діяння, як корупція чи кримінальний злочин, але й відомості про шкоду або загрозу суспільним інтересам. Зокрема, викривачі отримають  гарантії захисту трудових прав, гарантії звільнення їх від кримінальної чи цивільної відповідальності. А за повернуті до бюджету кошти внаслідок викриття держава платитиме  викривачу винагороду.

“Потрібно розірвати замкнене коло, коли всі пов’язані у великих і малих корупційних схемах. Де юре, люди, які не повідомляють про корупцію, стають її співучасниками. Це питання подолання страху людей, коли вони отримають канали для повідомлення і гарантії захисту. Адже в Україні ухвалено багато антикорупційних законів, проте доки самі громадяни не отримають інструмент участі, ця система активно працювати не буде”,  – зазначила народний депутат, ініціатор законопроекту Олена Сотник.

За словами виконавчого директора Transparency International Україна Ярослава Юрчишина, законопроект  про захист викривачів є також одним із пріоритетних  для Антикорупційної групи РПР.

“В Україні людина, котра викриває корупцію – приречена, бо держава не дає їй шансу, і ми хочемо це змінити. Ще одна мета – показати людям, що вони можуть отримати вигоду. До прикладу, в багатьох країнах викривач отримує винагороду у розмірі відсотка від повернених коштів” – зазначив Юрчишин.

Водночас, як зазначив директор з наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк, у законопроекті не чітко сформульований перелік інформації, повідомивши про яку людина отримує статус викривача.

“Особи мають право повідомляти про порушення прав людини, катастрофи, аварії, кримінальні та адміністративні порушення. Однак ті ж аварії бувають різними: наприклад, на вулиці зіткнулися дві машини, а люди підуть це викривати. Часто люди нездатні визначити, чи справді сталося кримінальне правопорушення або ж адміністративне,” – пояснив експерт.

За словами юриста Інституту масової інформації Романа Головенка, у викривачів будуть процесуально закріплені канали для викриття, зокрема, внутрішні, регулярні та зовнішні.

“Внутрішні будуть у межах самих установ, де з’являться відповідальні за викриття корупції або зловживання підрозділи або уповноважені особи. Це дозволить уникнути розповсюдження інформації з обмеженим доступом. Якщо звернення до них не дало результату, є другий канал – звернення до Уповноваженого з прав людини та інших  правоохоронних органів, третій – передача інформації до ЗМІ або громадських організацій“, – каже він.

Головенко додав, що захистом викривачів займеться Уповноважений ВР з прав людини.

Ознайомитися з текстом законопроекту можна за цією адресою: draft law 4038a

Ініціатива 11 – це  коаліція громадських організацій: Центр демократії та верховенства права, Всеукраїнська ліга правників проти корупції, Центр ЮЕЙ, Центр протидії корупції, Blueprint for Free Speech, що об’єдналися аби створити дієвий механізм захисту викривачів, який запустить процес «очищення» в усіх сферах суспільного життя та сприятиме свободі висловлювання, відкритому врядуванню та протидії корупції в Україні.

Реанімаційний пакет Реформ – найбільша коаліція провідних громадських організацій України, які об’єдналися заради того, щоби просувати та імплементувати реформи. РПР функціонує як координаційний центр для 65-ти неурядових організацій та 24-х експертних груп, котрі розробляють, просувають і контролюють реалізацію реформ. І кількість ГО постійно збільшується.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter