Експерт розповів, як поводити себе при затриманні

Дата: 12 Березня 2015
A+ A- Підписатися

До спілкування з адвокатом затриманий має право нічого не говорити і не підписувати. Слідчий зобов’язаний повідомити про затримання Координаційний центр з надання безоплатної правової допомоги, який надасть людині адвоката. 

Про це розповіла на “Громадському радіоНаталя Дорошенко, адвокат, що працює для системи безоплатної правової допомоги.

Новий Кримінально-процесуальний кодекс України, що діє з 2012 року, дав багато можливостей як адвокатам, так і затриманим, говорить вона. І знання своїх прав при затриманні може врятувати людині життя.

Експерт нагадала, що людину можуть затримати не більше, ніж на 72 години без ухвали слідчого судді. Якщо цей термін сплив, то людину мають або доправити до слідчого судді для отримання дозволу на затримання, або негайно відпустити.

У статті 208 КПК зазначено, що при затриманні співробітник має повідомити особі про її права, підставу затримання, показати посвідчення. Якщо особу затримано, має бути складено протокол, де буде чітко вказано час, дату та підставу затримання.

Працівник повинен викликати державного безоплатного адвоката, якщо особа не має можливості звернутися до власного адвоката.

Особа має право на спілкування з адвокатом до першого допиту. Тобто вона має право нічого не говорити і не підписувати до того моменту, коли приїде державний адвокат“, – зазначає експерт.

Правоохоронці можуть говорити людині, що її не затримано, і відбувається не допит, а просто розмова, але це не так, говорить Дорошенко. Можна вважати, що затримання відбулося, якщо людина не може вільно пересуватися через наказ або примушення силою.

У наших райвідділках часто немає умов для конфіденційної розмови з адвокатом, доводиться спілкуватися навіть у коридорі, зазначає експерт. Але професійні адвокати вимагають все ж таки надання окремого приміщення для спілкування.

Крім цього протягом 72 годин затриманому може бути передано повідомлення про підозру та проведено допит, його може бути доставлено на санкцію до слідчого судді, який вирішить, чи застосовувати запобіжний захід: тримання під вартою (для статей, якими передбачено до 5 років позбавлення волі), домашній арешт або заставу (для менш тяжких злочинів). Навіть потрапивши до СІЗО, людина може вийти, якщо апеляційний суд скасує ухвалу про затримання. 

Часто вважається, що державні адвокати насправді грають на боці слідства, а не клієнта, і їм довіряти не можна. Наталя Дорошенко заперечує таку думку: говорить, що у системі безоплатної правової допомоги працюють люди, що прагнуть змінити систему, і їх ставлення до клієнта не гірше, ніж у випадку оплачуваної роботи. Юридичний супровід людини такий адвокат здійснює аж до касаційної інстанції.

Згідно з КПК після затримання слідчий зобов’язаний повідомити про це Координаційний центр з надання безоплатної правової допомоги. Але затриманий або його родичі можуть і самі звернутися до такого центру, говорить Наталя Дорошенко.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter