Експеримент Нацполіції: потерпілі, свідки та затримані одразу ж отримуватимуть пам’ятки про права

Дата: 28 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

Поліцейські інформуватимуть потерпілих, свідків та затриманих про їхні права при першому ж контакті з ними.

Такий експеримент з раннього інформування триватиме протягом листопада цього року в Шевченківському та Деснянському районах Києва, а також у Білій Церкві (Київська область), повідомляє прес-служба Уповноваженого ВР України з прав людини.

До розробки нових пам’яток долучилися адвокати, правозахисники та представники омбудсмена. Їх переклали на 11 мов, зокрема англійську, німецьку, французьку, російську, арабську, фарсі та пушту.

Як сказано в повідомленні прес-служби омбудсмена, Нацполіція затвердила нові пам’ятки, а також розробила внутрішні процедури їх використання. Крім того, вже узгоджено механізми моніторингу ефективності такої практики. Під час експерименту експерти вивчатимуть можливість поширення її на всю територію України.

Зокрема, новоутворене Управління забезпечення прав людини Нацполіції в оперативному порядку спостерігатиме за дотриманням поліцейськими процедур, а на сайті Української фундації правової допомоги розміщено онлайн-форму зворотнього зв’язку і переклади пам’яток.

Секретаріат Уповноваженого з прав людини також впровадить власні механізми контролю за своєчасністю інформування потерпілих, свідків та затриманих про їхні права.

Експеримент проводять на виконання Директиви Європейського Союзу щодо права на інформацію в кримінальному процесі.

Раніше поліція була зобов’язана інформувати про права лише затриманого, при чому до поліцейських не висували жорстких вимог щодо того, коли саме вони повинні повідомити затриманому його права. Як правило, це відбувається під час підписання протоколу затримання (або не відбувається зовсім). 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter