Історія кримських татар має бути до болю знайомою українцям – історик

Дата: 29 Квітня 2016
A+ A- Підписатися

Якщо кримські татари не будуть мати національного самовизначення та самореалізації, то вони просто зникнуть як культурна спільнота.

Таку думку під час круглого столу “Повернення Криму. Кримські татари – корінний народ України…” висловив Максим Майоров, представник Українського інституту національної пам’яті.  

“Наявність представницьких органів – це гарантія, запобіжник від зникнення з обличчя Землі кримських татар. Без таких органів етнічне, культурне різноманіття нашої планети зазнає невиправних втрат”, – цитує експерта кореспондент Центру інформації про права людини.

Він нагадує, що кримські татари – це корінний народ в Україні і цей статус не є привілеєм.

“Корінний народ – це той народ, який утворився на певній території (в цьому випадку ми говоримо про територію Кримського півострову). У них немає іншої батьківщини, держави за межами Криму, де б вони могли зберегтись у випадку, асиміляції або певної трагедії на території їхньої батьківщини. Бо вони зосереджені саме в Криму,  саме з Кримом у них міцно пов’язана їхня доля”, – пояснює Максим Майоров.

Експерт зауважує, що історичні знання про кримських татар в українців є посередніми і вказує на низку паралелей між кримськотатарською і українською історією.

“Кримське ханство як держава кримських татар зникла після анексії Російською імперією саме в той час і майже одночасно з процесами ліквідації української державності у вигляді автономії Гетьманщини. Ми говоримо про  70-ті роки XVIIIст”, – каже він.

Кримські татари як окремий народ не визнавалися після Сталіна. Їх намагалися “розбити” в такому загальному понятті як татари, татари Криму, а не як окремий народ.

“Це саме дуже знайоме українцям, які в часи Російської імперії також не визнавалися окремим народом, а подавались як гілка триєдиного російського народу – малоросами і також заперечувалась їхня окрема особливість, їхній статус”, – додає експерт.

“Що  стосується звинувачень у так званому “турецькому сепаратизмі”, то він теж дуже добре знайомий українцям. Їх неодноразово звинувачували в тому, що їхній національний рух є австрійською або польською інтригою, щось таке штучне і  наносне. Тобто доля кримських татар має бути до болю знайома українському суспільству із власного історичного розвитку”, – підсумовує Максим Майоров.

Як відомо, низка українських експертів вважає, що ухвалення закону про статус кримськотатарського народу як корінного народу та зміна статусу Криму дозволять де-факто повернути Крим до складу України.  

Раніше фахівці наголосили на необхідності законодавчого врегулювання статусу корінних народів. У Криму таких народів три – кримські татари, караїми та кримчаки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter