“Чудова інвестиція”: Ірпінську колонію продають з аукціону в межах приватизації в’язниць

Дата: 15 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Ірпінський виправний центр (№132), що на Київщині, повторно виставили на аукціон за вдвічі меншою ціною.

Про це повідомляє Фонд держмайна.

Аукціон відбудеться 16 квітня, заявки приймаються до 15 квітня.

Об’єкт розташований у смт Коцюбинське Київської області. Це перший об’єкт, що виставляється на прозорі торги в межах “великої приватизації” в’язниць.

Стартова ціна лота – 110,1 млн грн. Під час першого аукціону, який не відбувся через відсутність заявок, ціна становила 220,2 млн грн.

До об’єкта приватизації підведено комунікації: водопостачання, каналізаційна мережа, електропостачання здійснюється двома підстанціями. Загальна площа будівель та споруд активу – 28 141,7 кв. м, розмір земельних ділянок, які займає установа, – 8,3 га.

“Об’єкт має чудовий інвестиційний потенціал. Місце розташування – смт Коцюбинське Київської області, що знаходиться на відстані лише 6 км від столичної станції метро “Академмістечко”. Зручну логістику майбутній інвестор також зможе забезпечити й завдяки залізничній гілці, що знаходиться поруч. 

“Ірпінський виправний” оточений новим житловим комплексом, що, з одного боку, є ще одним аргументом на користь перенесення виправних закладів за межі населених пунктів, а з іншого – забезпечує інфраструктуру для потенційних проєктів на базі непрацюючої колонії”, – йдеться в описі аукціонного лота. 

Ірпінську колонію закрили в серпні 2019 року, а в’язнів перевели до інших виправних центрів.

Водночас держава продовжує витрачати близько 10 млн гривень на рік на її утримання, кажуть у Фонді держмайна.

Загалом Фонд держмайна планує виставити на прозорі онлайн-аукціони майно 35 виправних закладів, що не працюють.

Як відомо, у серпні 2020 року в Міністерстві юстиції оголосили про початок великого розпродажу нерухомого майна пенітенціарної системи. Йдеться про установи виконання покарань, такі як слідчі ізолятори (СІЗО) та виправні центри.

У Мін’юсті заявили, що насамперед продаватимуть ті установи, де в’язнів немає.

За словами міністра юстиції Дениса Малюськи, активну фазу “Великого продажу в’язниць” у 2020 році почати не вдалося через бюрократичні перешкоди. Водночас у державному бюджеті 2021 року передбачено доходи від продажів в’язниць. Вони розподілятимуться за пропорцією 70/30 (70% – у спецфонд та, відповідно, на нове будівництво, 30% – у загальні доходи бюджету).

Міністр анонсував у 2021 році приватизацію щонайменше чотирьох в’язниць.

Також у 2020 році Малюська запровадив платні камери у в’язницях, попри те що правозахисники неодноразово називали це дискримінацією. Проєкт Мін’юсту щодо покращених камер, окрім Києва, працює в Одесі, Харкові, Чернігові та Запоріжжі

Ціна за утримання в камері покращеного комфорту Лук’янівського СІЗО коливається від 2 тис. грн за добу та 8 тис. грн за тиждень до  12 тис. грн за місяць. Уже за декілька місяців від старту проєкту Мін’юст заробив на платних камерах перший мільйон гривень, а у 2021 році в київському СІЗО з цих коштів зробили ремонт у звичайній 20-місній камері.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter