Інтерпол очолив генерал з ОАЕ, якого звинувачують у причетності до тортур політв’язнів

Дата: 26 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Новим президентом Інтерполу обрали генерала з Об’єднаних Арабських Еміратів Ахмеда Насера аль-Раїсі – попри те, що його звинувачують у причетності до тортур політичних ув’язнених у своїй країні.

Про це повідомляється на сайті BBC News.

Джерело: REUTERS

Скарги щодо тортур подали громадяни Великої Британії, Франції та Туреччини, які були ув’язнені в ОАЕ, зокрема за звинуваченнями в шпигунстві.

Протягом кількох місяців правозахисники намагалися не допустити обрання аль-Раїсі. Вони наголошували на тому, що генерал неналежним чином розслідував скарги щодо тортур.

11 листопада члени Європарламенту направили голові Єврокомісії Урсулі фон дер Ляйен лист з попередженням, що обрання алі-Раїсі президентом Інтерполу зашкодить репутації цієї організації.

За інформацією журналістів, призначенню аль-Раїсі передували значні фінансові вливання в структуру Інтерполу з боку ОАЕ.

Новий очільник Інтерполу розпочав кар’єру поліцейського 1980 року, 2005-го – очолив поліцію Абу-Дабі. За десять років став головним інспектором Міністерства внутрішніх справ ОАЕ та увійшов до виконкому Інтерполу.

Це не перший випадок, коли президентом Інтерполу стає представник країни з низьким рейтингом у сфері прав людини, пише ВВС. У листопаді 2016-го організацію очолив чиновник із Китаю Мен Хунвей. Термін його повноважень мав закінчитись 2020-го, проте у 2018 році він зник. Пізніше з’ясувалось, що його затримали співробітники китайського відомства по боротьбі з корупцією. 2020-го його засудили в Китаї до 13,5 року позбавлення волі за економічним обвинуваченням.

Його ймовірним наступником називали російського генерала Олександра Прокопчука. Проте деякі країни, зокрема Литва та Україна, дали зрозуміти, що можуть вийти зі складу Інтерполу у разі його призначення. Тоді президентом організації став Кім Джоньяу з Південної Кореї. Саме його замінив на цій посаді аль-Раїсі.

Посада президента Інтерполу радше номінальна, оскільки основні обов’язки голови організації виконує генеральний секретар. Наразі це колишній німецький поліцейський та державний діяч Юрген Шток. Його обрали генсеком 2014 року, ще через п’ять – переобрали.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter