Інтернет-асоціація просить Раду відхилити законопроєкт про кримінальну відповідальність за використання фейкових акаунтів у соцмережах

Дата: 08 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Інтернет-асоціація України закликала народних депутатів відхилити законопроєкт про кримінальну відповідальність за використання фейкових акаунтів у соцмережах. Через його невідповідність вимогам законодавства може виникнути порушення прав та законних інтересів громадян України, а також неприйнятне збільшення соціальної напруги.

Про це йдеться в заяві Інтернет-асоціації України, яку підписанти надіслали народним депутатам.

Фото: Depositphotos

В Інтернет-асоціації зазначили, що застосування окремих норм на практиці “видається досить сумнівним”.

“Положення не містить чіткого та однозначного формулювання, а запропоновані положення є загального характеру. Наприклад, що ініціатори розуміють у виразі “дії, вчинені на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, національній, державній, економічній чи інформаційній безпеці України, за відсутності ознак державної зради”? Як здійснити оцінку такої шкоди в межах Кримінального кодексу України та що таке створення, придбання, використання або збут облікових записів?” – наголосили автори звернення.

Крім того, щодо поширення недостовірної інформації, то, відповідно до статті 32 Конституції України, кожному гарантується судовий захист права спростовувати недостовірну інформацію про себе і членів своєї сім’ї та права вимагати вилучення будь-якої інформації, а також право на відшкодування матеріальної й моральної шкоди, завданої збиранням, зберіганням, використанням та поширенням такої недостовірної інформації.

Водночас, відповідно до статті 8 Конституції України, в Україні визнається і діє принцип верховенства права.

Підписанти також переконані, що автори законопроєкту №9223 пропонують обмеження гарантованих Конституцією прав і свобод громадян, провокують і збурюють суспільство, сприяють підвищенню рівня соціальної напруги, діють на шкоду інформаційній безпеці України, створюють неприйнятні ризики й “грають” на користь РФ.

Нагадаємо, група народних депутатів, а саме члени фракції “Слуга народу” Георгій МазурашСергій КузьмінихМаксим ПавлюкМихайло Лаба та Олег Арсенюк, зареєструвала законопроєкт, що пропонує доповнити Кримінальний кодекс статтею про покарання громадян, які здійснюють у соцмережах (під вигаданими іменами) “втручання в діяльність фізичних і юридичних осіб”, якщо “такі дії вчинені на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, національній, державній, економічній чи інформаційній безпеці України”. 

У пояснювальній записці автори законопроєкту пишуть, що хочуть боротися з так званими ботофермами.

“Порушників”, чия діяльність не матиме ознак держзради, пропонують штрафувати від однієї до трьох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або карати виправними роботами на строк до двох років.

Ті самі дії, вчинені повторно, або “за попередньою змовою групою осіб”, або для здійснення впливу на ухвалення рішень та вчинення або невчинення дій державними органами чи органами місцевого самоврядування, службовими особами цих органів, передбачатимуть уже обмеження волі на строк від трьох до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк.

Якщо дії сприяють підвищенню рівня соціальної напруги, порушують конституційні права і свободи громадян чи “іншим чином загрожують нацбезпеці”, однак не мають ознак державної зради, то підпадатимуть під штраф у розмірі від 750 до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного року.

За словами юридичного радника Центру прав людини ZMINA Данила Попкова, зміни до Кримінального кодексу мають бути виваженими, а нові склади злочинів узгоджуватися з уже наявними, щоб не створювати конкуренції між ними. Цього в наявному законопроєкті, за його словами, немає. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter