Під час перевірки ще в квітні інтернату, де спалили хлопця, підопічні виглядали заляканими – експертка

Дата: 09 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

Коли члени моніторингової групи Національного превентивного механізму відвідували Снятинський дім-інтернат, де заживо спалили вихованця, у квітні 2016 року, підопічні виглядали заляканими і відмовлялись від спілкування.

Про це у коментарі Центру інформації про права людини розказала співробітниця департаменту НПМ офісу Уповноваженого ВР України з прав людини Ірина Сергієнко.

“Монітори НПМ відвідали цей інтернат у квітні. Їх збентежило, що від спілкування відмовилися і підопічні, і персонал. І ті, й інші виглядали заляканими”, – говорить Сергієнко.

За її словами, порушення, які були виявлені, стосувалися надання медичної допомоги та використання пенсій, були зауваження щодо пожежної безпеки. Про результати перевірки були поінформовані обласна адміністрація, Міністерство соціальної політики та Генпрокуратура.

“Зараз ситуація у будинку-інтернаті знаходиться на контролі у Уповноваженого ВР України з прав людини”, – зазначила Сергієнко.

Як повідомляв сайт НПМ 16 квітня, під час візиту до Снятинського будинку-інтернату монітори НПМ виявили тони гуманітарної допомоги, якою були завалені всі житлові кімнати на третьому поверсі.

Незважаючи те, що у серпні 2015 року у підвальному приміщенні інтернату сталася пожежа через загоряння одягу наданого благодійниками, адміністрація не зробила жодних висновків і пожежна безпека була порушена. Працівники інтернату не розібрали речі та продовжували їх накопичувати.

9 вересня ЗМІ опублікували інформацію про те, що в Снятинському будинку-інтернаті заживо спалили 23-річного вихованця.

Колишні вихованці також розказали про практику знущань та тортур в інтернаті. Дітей били, катували вогнем, закривали на кілька днів “хлорній” кімнаті та принижували.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter