Іноземці через напади бояться їхати в Харків на навчання

Дата: 16 Вересня 2015
A+ A- Підписатися

Через міжнаціональні сутички майже на третину зменшилась кількість іноземців, що бажають навчатися у Харкові.

Як повідомляється у матеріалі “Радіо Свобода“, йорданські студенти та їхні батьки стурбовані тим, що міліція повільно розслідує обставини масового побиття у студентському містечку. 11 червня група молодиків у балаклавах пробігла по вулиці Отакара Яроша, б’ючи та ріжучи перехожих, розбиваючи скло в автівках. Тоді найбільше постраждали саме вихідці з Йорданії. Багато батьків перелякалися та відмовилися відправляти дітей до вишів Харкова. 

Слідству Харківського міського управління МВС станом на тепер вдалося оголосити підозру лише одній людині – вона під домашнім арештом. У міліції стверджують, що запис із відеокамер нечіткий, адже все відбувалося у темряві, і тому важко розпізнати нападників.

Правозахисник Юрій Чумак, який відстежує випадки ксенофобії та злочинів на ґрунті ненависті у Харкові, вважає, що міліціонери могли запобігти масовому побиттю, знали про нього, але заплющили на це очі.

Те, що міліція не бачить жодних ознак злочинів на ґрунті ненависті, етнічному ґрунті у тому масовому побитті, яке сталося на Отакара Яроша – це справжній абсурд”, – зазначає правозахисник.

У звіті спеціальної моніторингової місії ОБСЄ повідомляється, що студентів далеких країн відлякує війна на сході України та кривавий напад радикалів на іноземних студентів у червні.

“Кількість зменшилася десь на 35-40 відсотків. Це ми спостерігаємо за взятими офіційними запрошеннями“, – говорить керівник приватного підприємства “Зайнун”, що спеціалізується на залученні молоді з арабських країн на навчання до Харкова, доктор Ісам Шахин.

У Харківському обласному управлінні освіти та науки дані щодо кількості іноземців поки не оприлюднюють, адже вступна кампанія триватиме до 1 грудня.

Останнім часом у Харкові відбулося кілька нападів на іноземців. 4 вересня сталася бійка між афроамериканцями та українським таксистом, яку вгамували військові Нацгвардії. Також нещодавно харків’янин став свідком того, як міліція грубо поводилася з двома темношкірими студентами – він втрутився у конфлікт та зняв його на відео, яке потім виклав у інтернет.

Через ситуацію, що склалася у місті, пропонується залучити приватну охорону та встановити турнікети у гуртожитках. У Національному медичному університеті вже встановили відеоспостереження та планують обладнати прохідні тривожними кнопками і металошукачами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter