Ініціатори домашнього насильства проходитимуть корекційні програми – Мінсоцполітики

Дата: 09 Листопада 2015
A+ A- Підписатися

З ухваленням закону “Про запобігання та протидію домашньому насильству” в Україні діятимуть нові стандарти роботи й поведінки для посадовців органів внутрішніх справ.

Про це у коментарі Центру інформації про права людини сказала директорка Департаменту ґендерної та сімейної політики Міністерства соціальної політики Наталя Федорович.

“Відповідно до закону, правоохоронцям буде надана можливість застосовувати заборонний припис, коли фактична жертва буде мати право на захист від насильства. А відповідно, цей захисний припис ізолює постраждалу людину від кривдника протягом певного проміжку часу”, – каже Наталя Федорович.

За її словами, Україні необхідно виконати вимогу Стамбульської конвенції, а саме – забезпечити необхідну кількість притулків для постраждалих жінок та чоловіків.

“Там би вони могли на той період, коли потребують допомоги, проживати окремо від насильника та отримати комплекс послуг”, – додала Наталя Федорович.

Директорка Департаменту називає сьогоднішню форму протидії домашньому насильству “неприйнятною”.

“Якщо жінка сьогодні повідомляє про побиття чоловіком, то завтра вона зрозуміє, що треба далі жити, що у неї немає іншого варіанту, і вона забирає свою заяву з міліції. А якщо не забирає, то чоловіка штрафують. А якщо він ще й не працює, то штраф часто платить сама жінка”, – пояснює Наталя Федорович.

Тому у разі ухвалення проекту закону людина, яка вчиняє насильство, повинна буде пройти корекційну програму. Термін цих реабілітаційних чи корекційних програм може бути різний.

Відповідно до Стамбульської конвеції, законопроект також посилює кримінальну відповідальність за фактом насильства.

“Ми пропонуємо окрім штрафів передбачити, зокрема, громадські роботи, а також посилюємо відповідальність кривдника за непроходження корекційних програм”, – каже Наталя Федорович.

Документом пропонується також створення цілодобої гарячої лінії, де жертви насильства матимуть змогу попросити допомоги.

Наразі законопроект узгоджується з іншими міністерствами.

Нагадаємо, Стамбульська конвенція впроваджує правовий захист жінок від усіх форм насильства та спрямована на попередження та ліквідацію цього явища. На сьогодні її підписали 37 держав, із них 18 вже ратифікували. Україна планує ухвалити закон про ратифікацію Стамбульської конвенції у другому кварталі 2016 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter