Інформація про зарплати посадовців не є конфіденційною

Дата: 04 Березня 2015
A+ A- Підписатися

Інформація про заробітну плату, премії, матеріальну допомогу посадовців не є конфіденційною, не може бути обмежена у доступі і підлягає наданню на запит.

У відповідній заяві прес-служби Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини зазначено, що до Секретаріату Уповноваженого від обласних державних адміністрацій надходять численні звернення з проханнями надати роз’яснення щодо статусу інформації про виплати з державного та місцевого бюджетів.

У відповідь на це омбудсмен повідомляє, що інформація про заробітну плату та інші виплати працівнику державного органу або органу місцевого самоврядування є інформацією про фізичну особу.

Конституційний суд України рішенням від 20 січня 2012 року установив, що перебування особи на посаді, пов’язаній зі здійсненням функцій держави або органів місцевого самоврядування, передбачає не тільки гарантії захисту прав цієї особи, а й додаткові правові обтяження. Публічний характер як самих органів-суб’єктів владних повноважень, так і їх посадових осіб вимагає оприлюднення певної інформації для формування громадської думки про довіру до влади та підтримку її авторитету у суспільстві“, – йдеться у повідомленні. 

Також те, що такі дані не є інформацією з обмеженим доступом, підтверджується частиною 5 статті 6 Закону України “Про доступ до публічної інформації”, статтею 5 Закону України “Про захист персональних даних”, статтею 16 Закону України “Про запобігання і протидію корупції”.

Нагадаємо, Харківська правозахисна група повідомляла, що керівник однієї з обласних державних адміністрацій України отримав запит на інформацію від громадської організації з проханням надати відомості про виплати з державного та місцевого бюджетів головам облдержадміністрації у 2005 та 2010 роках. Посадовці підготували лист до омбудсмена, сподіваючись, що це захистить їх від “зазіхань” громадських активістів на інформацію, яку посадовці вважають персональними даними. Однак у відповіді було зазначено, що громадськість має право знати, як витрачаються бюджетні кошти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter