Індекс сталості громадських організацій у 2022 році покращився – дослідження УНЦПД

Дата: 26 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

У 2022 році показник сталості організацій громадянського суспільства в Україні становить 3.1 за шкалою від 1 до 7 балів, де 1 — найвищий бал.

Такими є результати дослідження міжнародного проєкту “Індекс сталості організацій громадянського суспільства” за 2022 рік, який презентував Український незалежний центр політичних досліджень.

Скриншот з презентації результатів дослідження Індексу сталості ОГС в Україні у 2022 році

Індекс сталості організацій громадянського суспільства (Civil Society Organisations Sustainability Index – CSOSI) – це інструмент оцінки міцності та загальної життєздатності сектору організацій громадянського суспільства. Аналізуючи на щорічній основі 7 вимірів, які є надзвичайно важливими для сталості сектору, Індекс підкреслює як сильні сторони, так і проблеми в розвитку організацій громадянського суспільства  в конкретній країні регіону дослідження. Це дозволяє зробити порівняльний аналіз розвитку таких організацій у географічній і часовій площині. 

Виконавча директорка УНЦПД Валерія Скворцова під час презентації зазначила, що українське громадянське суспільство все ще перебуває на етапі розвитку сталості, за крок до етапу посиленої сталості. 

У 2022 році чотири із семи показників покращились, а три лишились без змін, йдеться у звіті.

“Показник фінансової життєздатності організацій зріс завдяки значному збільшенню обсягів фінансування державою та міжнародними донорами, а також завдяки “буму” донатів”, – відзначила Скворцова.

Також покращилися аспекти надання послуг організаціями та інфраструктура сектору, виріс публічний імідж завдяки “підтримці населення та співпраці з державою задля розв’язання невідкладних питань”, — резюмували дослідники. 

“Не було суттєвих проблем із публічним висвітленням роботи громадських організацій. Навпаки, ЗМІ часто згадували благодійні фонди та волонтерські ініціативи, що загалом позитивно вплинуло на загальне сприйняття громадських організацій суспільством”, — сказала директорка УНЦПД.

Показники аспектів правового середовища, організаційної спроможності та адвокації залишилися без змін через баланс позитивних і негативних ініціатив щодо сектору.

Нагадаємо, за даними Державної служби статистики України, станом на 1 січня 2023 року в Україні були зареєстровані 99 556 громадських організацій, 28 757 професійних спілок, 27 091 релігійна організація, 26 846 благодійних організацій, 2212 асоціацій громадських об’єднань, 1762 органи самоорганізації населення та 318 творчих спілок.

Раніше індекс сталості організацій громадянського суспільства, який показує міцність та загальну життєздатність сектору громадянського суспільства, у 2021 році лишився на рівні 3.2.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter