Human Rights Watch звинуватила армію Буркіна-Фасо у воєнному злочині

Дата: 21 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

За годину після завершення антитерористичної операції в західноафриканській Буркіна-Фасо військові стратили 31 затриманого.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на базовану в Нью-Йорку правозахисну організацію Human Rights Watch (HRW).

Подія сталася 9 квітня в місті Джибо, що на півночі країни. Усі затримані належали до напівкочового народу фулані, який також називають фульбе. 

Коріна Дуфка, очільниця Human Rights Watch у Сахельському регіоні Африки, переконана, що такі дії силовиків можуть вважатися воєнним злочином і спровокувати звірства в регіоні. 

Повідомляється, що правозахисна організація поспілкувалась із 17 свідками злочину. 

“Як можна було закинути у військовий транспорт беззбройних людей? Як тільки вони могли бути вбиті нашими військовослужбовцями?” – цитує правозахисна організація свідка, у якого було вбито брата. 

HRW описує, що жертви утримувались у місці несвободи військових, потім їхні тіла знайшли місцеві жителі, які напередодні чули постріли. Повідомляється, що більшість затриманих була з перев’язаними очима або в кайданках.

Мешканці міста, припускають фуланці, потрапили до поля зору армії Буркіна-Фасо через нещодавню присутність озброєних ісламістів довкола Джибо. 

Правозахисна організація закликала владу країни об’єктивно розслідувати воєнний злочин. 

Нагадаємо, у країнах Сахельського регіону, який на півдні Сахари пролягає від Атлантичного океану до Червоного моря, є організовані антиурядові формування. Деякі заприсягнули на вірність терористичним угрупованням “Ісламська держава” або “Аль-Каїда”. 

У бідній Буркіна-Фасо ісламістські екстремісти діють із 2015 року. Відповідно до оприлюднених цьогоріч у січні даних HRW, із квітня 2019 року бойовики-ісламісти вбили в цій країні понад 250 мирних жителів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter