ХПГ зафіксувала порушення прав засуджених

Дата: 03 Лютого 2015
A+ A- Підписатися

У колоніях на Харківщині, Житомирщині і Хмельниччині правозахисники виявили численні порушення утримання засуджених.

За даними Харківської правозахисної групи, яка здійснювала моніторинг у колоніях №№ 25, 58, 70 та 100, виявлено шкідливі для здоров’я робочі умови, відсутність засобів захисту, заниження, а подекуди й невиплату зарплат.

Директор Центру стратегічних справ групи Геннадій Токарєв зазначає, що, зважаючи на суму коштів, виділену на виплату зарплати у одній з колоній, одна людина мала б отримувати 400 грн на місяць, натомість отримує близько 200, та й то не завжди: “Це в середньому. Якщо зважити на те, що є прихильні до адміністрації особи, які отримують вдвічі-втричі більше, то буде те, що ми реально бачили у відомостях щодо зарплат, які отримують уже на руки: 150-200 гривень, у багатьох випадках це і 30, і 50 гривень, або взагалі нічого“.

Як зазначає правозахисник, у колоніях немає нормальних трудових відносин, трудових книжок, трудового стажу та пенсій за ці роки. Це відбувається через те, що, згідно з договором, колонія направляє засуджених, які утримуються там, для залучення до праці та виробничої діяльності: “вони є не суб’єктом права, а об’єктом, тобто як річ”.

За словами адвоката Харківської правозахисної групи Анни Литвин, разом із колегами вони іноді випадково натрапляли у колоніях на офіційно не зареєстровані цехи чи майстерні. Також було виявлено порушення безпеки праці у більшості промислових зон колоній.

У ХПГ повідомляють про факти фізичного тиску на засуджених у колоніях, де тривав моніторинг. У січні аналогічні висновки щодо 25-ї і 100-ї колоній Харківщини оприлюднили у Європейському комітеті проти катувань.

За даними Державної пенітенціарної служби, виявлені обставини з’ясовуватиме спеціальна комісія. Водночас у ХПГ повідомляють, що ув’язнені 25-ї колонії взагалі не йшли на контакт із ними під час моніторингу, що відбувався вже після роботи Європейського комітету проти катувань.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter