Харківський бар “Поза зоною”, у якому готували коктейлі з провокативними назвами, тимчасово закрили

Дата: 01 Травня 2024
A+ A- Підписатися

У березні 2024 року навколо харківського закладу “Поза зоною” розгорівся скандал, причиною якого стали сексуалізовані та дискримінаційні назви й описи напоїв, що могли порушувати закон України “Про рекламу”. На інстаграм-сторінці бару “Поза зоною” в описі з’явилось уточнення, що заклад тимчасово не працює.

Про це повідомляє видання “Накипіло”.

Останній пост на сторінці закладу виклали ще 27 березня. Можливість коментувати будь-які дописи відсутня. У highlights (закріплених сторис) усе ще доступне меню з коктейлями “Повія”, “Дешева хвойда”, “Зґвалтований” та іншими.

Журналісти “Накипіло” вирішили перевірити, чи працює заклад наразі. За контактним номером телефону їм повідомили російською: “Наразі заклад не працює. Повний ребрендинг триматиме близько місяця”.

Раніше видання “Люк”, місцеве медіа “Накипіло”, низка громадських організацій та небайдужих громадян подали відповідні звернення до Держпродспоживслужби.

Тоді ж відбувся мітинг проти діяльності бару, а пізніше Уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець відкрив провадження щодо харківського бару “Поза зоною”.

Нагадаємо, що проєктна менеджерка Центру прав людини ZMINA Ірина Юзик звернула увагу на те, що чимало з назв коктейлів цього бару популяризують та стандартизують культуру зґвалтування.

Вона пояснила, що культура зґвалтування – комплекс переконань, що заохочує сексуальну агресію чоловіків та схвалює агресію проти жінок. Тобто це пропаганда того, що сексуальність має бути жорстока, а зґвалтування нібито є виявом пристрасті чоловіка, який “не втримався” від застосування сили до жінки, яка йому сподобалася. У такому суспільстві, як зазначає Юзик, жінки й дівчата не можуть почувати себе в безпеці.

На такі назви відреагувала феміністична активістка та журналістка видання “Гендер в деталях” Євгенія Дишлева, яка в коментарі виданню ZMINA наголосила, що назви на кшталт “Мрія педофіла” та “Зґвалтований” є очевидною і незавуальованою романтизацією насильства та педофілії. Тоді як сам бар не розуміє причини суспільного обурення, не вбачає порушення закону і вважає такі назви виявом власної креативності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter