Харківські угоди: обвинувальні акти щодо Януковича та Азарова передали до суду

Дата: 15 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

До суду скерували обвинувальні акти за підписання так званих Харківських угод щодо колишнього президента Віктора Януковича та прем’єра Миколи Азарова. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Підписання Харківських угод. Фото: ЕРА
Угоду підписали у квітні 2010-го та синхронно ратифікували у Держдумі та Верховній Раді вже за шість днів. Однак до ратифікації ознайомитись із текстом документа громадськість не могла.

Згідно з угодою, строк перебування російського флоту подовжили на 25 років в обмін на знижку на газ. 

Слідчі вважають, що Янукович та Азаров штучно створили передумови для збільшення чисельності російських військ на території України, їх переоснащення й модернізації та надалі – вторгнення у Крим. 

“Окупація півострова надала можливість Росії здійснити … нарощування особового складу та військової техніки, а також створити нові військові частини та підрозділи ЗС РФ. Вони були застосовані державою-агресором для повномасштабного військового вторгнення 24 лютого 2022 року на територію України”, – зазначають слідчі. 

Раніше детективи ДБР розповідали, що Янукович свідомо розподілив ролі для підготовки необхідних документів та створення видимості законності процедур, а до виконання “завдання” залучив майже всіх високопосадовців уряду та підконтрольних нардепів. Торік підозри в держзраді за погодження проєкту угоди без заперечень та обговорень оголосили тогочасним міністрам Констянтину Грищенку та Олександру Лавриновичу

Януковичу та Азарову за підписання Харківських угод загрожує довічне. 

Нагадаємо, що Конституційний Суд має перевірити, чи законно підписали Харківські угоди. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter