Гугл почав визначати російську програму 2ГІС як шкідливу

Дата: 11 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Гугл почав надсилати користувачам Android повідомлення, що російський додаток картографічного сервісу 2ГІС – це шкідлива програма: користувачам пропонують видалити її.

Про це повідомили в телеграм-каналі 2ГІС.

Ілюстрація з відкритих джерел

Зі свого боку 2ГІС заявила, що програма абсолютно безпечна. Тут стверджують, що такі повідомлення пов’язані з політикою безпеки гугл і є єдиними для всіх програм, недоступних у Google Play.

Нагадаємо, що у травні 2023 року гугл видалив мобільний додаток сервісу 2ГІС із Google Play. Причиною стало те, що основним власником застосунку з 2020 року є російський Сбербанк, який потрапив під санкції США. 

Водночас встановлені раніше програми продовжують працювати. 

2ГІС створила новосибірська компанія “Техноград плюс”, що займалась виробництвом географічних інформаційних систем на замовлення російських організацій.

В коментарях російським медіа розробники радять не видаляти додаток з пристроїв, оскільки він “абсолютно безпечний”.

Однак українські фахівці не раз наголошували, що за допомогою цієї програми спецслужби РФ в онлайн-режимі можуть отримувати важливу інформацію, наприклад, про ситуацію на українських дорогах, проїзд військової техніки, бачити входи та виходи в будь-який будинок тощо.

Українським користувачам порадили видалити російський застосунок, особливо, якщо він має доступ до камери та мікрофону.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Україні тисячі камер спостереження з програмним забезпеченням від російського виробника Trassir роками передавали дані на московські сервери компаній, пов’язаних з ФСБ РФ.

Камери з таким програмним забезпеченням упродовж останніх двадцяти років масово закуповували та встановлювали в Україні як державні підприємства, так і приватний бізнес. Їх також купували пересічні українці для приватних осель.

Використання вказаної російської технології українська влада обмежила лише 27 лютого 2022 року, заблокувавши доступ до мільйонів російських IP-адрес. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter