Громадськість повинна брати участь у формуванні складу антикорупційного суду – експерт

Дата: 31 Травня 2016
A+ A- Підписатися

Щоб рівень довіри до Вищого антикорупційного суду був високий, до формування його складу мають залучити громадськість.

Так вважає судовий експерт із Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда, передає Gazeta.ua

“Вищий господарський суд, Вищий адміністративний суд та Вищий спеціалізований суд з кримінальних справ, які пропонують ліквідувати – це суди касаційної інстанції. Зміни передбачають новий Верховний суд. Для окремих категорій справ, наприклад, щодо корупційних злочинів чи інтелектуальної власності, створять два нові – антикорупційний і патентний, які будуть судами першої інстанції. Такі справи матимуть двоінстанційний розгляд. Перша інстанція у відповідних Вищих судах, а друга – апеляційне оскарження у Верховному суді”, – сказав він.

Суддів у нові суди набиратимуть на підставі конкурсу. Кандидатуру зможуть подавати судді з ліквідованих та не ліквідованих судів, також усі, хто відповідає вимогам за межами судової системи. Можливо, до конкурсів залучать громадськість, додав Куйбіда.

“Антикорупційний суд розглядатиме кримінальні справи, які зараз підслідні Національному антикорупційному бюро. Щодо корупційних дій високопосадовців, суддів, прокурорів. Щодо патентного суду ще тривають дискусії. Які справи розглядатиме, стане відомо після внесення змін до процесуального законодавства. Напевно, вирішуватиме суперечки довкола інтелектуальної власності. Зараз їх розглядають адміністративні, господарські та загальні суди”, – розповів експерт.

“Створені нові органи – Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Але боротьба з корупцією закінчуватиметься в судах. Якщо справи з антикорупційних органів потраплять до нинішніх судів, довіри до результатів не буде. Виправдають – говоритимуть, що корупціонерів відпускають. Засудять – казатимуть, що це політичні переслідування. Щоб до нових судів була довіра, до моніторингу їх формування має активно підключитися громадськість. Потрібно проконтролювати процес, щоб конкурс відбувся справедливо. Політики намагатимуться притягнути своїх суддів. Їм потрібно перешкоджати”, – наголосив він.

Раніше міністр юстиції Павло Петренко 26 травня повідомив про намір створити Вищий антикорупційний та Вищий патентний суди. Водночас, ліквідувати спеціалізовані.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter