Громадські організації в Криму перевіряє прокуратура

Дата: 19 Червня 2015
A+ A- Підписатися

За російським законодавством громадську організацію можуть заборонити, якщо вона, на думку влади, становить загрозу для конституційного ладу і безпеки.

Як зазначено в травневому аналітичному огляді Кримської польової місії з прав людини, серйозну загрозу для свободи об’єднань, в тому числі і на території Криму, представляє Федеральний закон “Про внесення змін в окремі законодавчі акти Російської Федерації”, прийнятий Державною Думою РФ 19 травня. Закон отримав назву “закон про небажані іноземні та міжнародні організації”.

Він дозволяє забороняти діяльність організацій, які, на думку органів влади, становлять загрозу для конституційного ладу, обороноздатності чи безпеки держави. Закон передбачає жорсткі санкції – аж до позбавлення волі. Крім того, він дає можливість притягати до кримінальної відповідальності за співпрацю “з небажаними організаціями” або за поширення інформації про них. Закон дозволяє застосовувати вибірковість, в багатьох нормах відсутня правова визначеність.

Правозахисники вважають, що цей закон серйозно обмежує свободу об’єднань і ускладнює діяльність правозахисних організацій, в тому числі і на території Криму.

За даними представників місцевих організацій, співробітникам прокуратури доручено перевіряти відповідність юридичних та фактичних адрес, за якими зареєстровані некомерційні організації, і зміст статутних документів. За невідповідність адрес передбачена відповідальність.

Такі норми і дії обмежують свободу об’єднань, оскільки реалізація права на об’єднання не залежить від юридичного статусу такого об’єднання або наявності у нього юридичної адреси“, – зазначають правозахисники.

Нагадаємо, у Кримській польовій місії з прав людини заявляли, що переслідування активістів владою Криму за участь в акціях протесту 26 лютого 2014 року, які відбувалися під будівлею Верховної Ради Криму, порушують міжнародні норми права і принципи кримінального права.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter