Громадські організації обговорили з Омбудсманом механізми звільнення волонтерів від оподаткування

Дата: 22 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Громадські організації та волонтери спільно з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини обговорили питання оподаткування діяльності фізичних осіб – благодійників. Відповідно до податкового кодексу, фізичні особи – благодійники звільняються від оподаткування лише в разі, якщо вони є в реєстрі волонтерів АТО / ООС та мають документи, які підтверджують благодійну діяльність.

Представники Центру прав людини ZMINA взяли участь у круглому столі та презентували свої пропозиції.

Зустріч громадськості з Омбудсманом Дмитром Лубінцем. Фото: ZMINA

Під час зустрічі Омбудсман Дмитро Лубінець зазначив, що волонтерський рух став одним з механізмів консолідації українського суспільства, який під час війни набув загальнодержавного масштабу та простежується, зокрема, у підтримці Збройних сил України всіма категоріями населення.

“До завершення війни для волонтерів повинна бути амністія, щоб вони продовжували свою діяльність і могли оперативно знайти та доправити речі, необхідні військовим та громадянам, які проживають на деокупованих територіях нашої країни”, – наголосив він.

За словами Уповноваженого, питанням несумлінності волонтерів мають займатися правоохоронці.

Водночас правозахисниця та керівниця проєктів Центру прав людини ZMINA Людмила Янкіна зазначила, що працівники фіскальної служби не бачать проблеми в тому, якими зараз є механізми та правила, щодо внесення ФОБів і фізичних осіб – благодійників до реєстру волонтерів, і не розуміють, якими можуть бути наслідки для держави та обороноздатності в разі, якщо вони почнуть переслідувати волонтерів за невнесення до реєстру інформації та оподатковувати збори, що здійснювалися на волонтерські банківські картки в розмірі 19,5% загальної суми, вважаючи це доходом.

“Є дуже викривлене сприйняття того, що не всі 100% звітної документації людина може подати до реєстру, адже велика кількість закупівель та передання закуплених волонтерами товарів здійснюється в екстремальних умовах, коли взяти чек, оформити акт чи розписку буквально неможливо”, – каже правозахисниця.

Також вона додала, що громадськість запропонувала модель роботи, згідно з якою має існувати декларативний принцип щодо “паперової” звітності та має бути повна податкова амністія на суму зборів строком до завершення воєнного стану. 

Юридичний радник Центру прав людини ZMINA Даниїл Попков зазначив, що волонтери та благодійники – це один зі стовпів, на якому тримається держава, тому дії влади мають бути на 100% виваженими, зрозумілими та прогнозованими.

“Є величезна проблема в комунікації між податковою, Мінфіном і благодійниками. Держава, на жаль, не може чітко сформулювати й донести свої вимоги, пояснити наслідки тих чи інших дій благодійників, а благодійники з недовірою ставляться до наявних форм звітності, сприймають їх як загрозу і переважно намагаються “не відсвічувати” перед державою”, – каже Даниїл Попков.

Юрист також додав, що фіскали не знають, у яких умовах волонтери нині надають допомогу, і що часто в благодійника виникає дилема: допомогти або нічого не зробити, щоб не порушувати податкового кодексу. 

У заході також узяли участь представники Департаменту моніторингу дотримання права на справедливий суд та процесуальних прав, Державної податкової служби, представники Міноборони та Мінфінансів. Також долучилися громадські організації, народні депутати та благодійники.

За результатами зустрічі сторони домовилися створити спільний майданчик для обміну інформацією та задля найшвидшого розроблення спільного розв’язання проблеми звітності та звільнення від оподаткування коштів на благодійність.

Раніше ZMINA писала, що за час існування реєстру для волонтерів у ньому зареєструвалося понад 2 тисячі благодійників, і пояснювала, чому так мало. 

Нагадаємо, що в листопаді Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7492 “Про внесення змін до пункту 165.1.54 статті 165 Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування певних видів благодійної допомоги, зібраної волонтерами”.

Він має на меті звільнити від оподаткування людей, які з 24 лютого почали збирати кошти на свої приватні картки для надання благодійної допомоги, але не були внесені до Реєстру волонтерів АТО. Втім, бути в Реєстрі волонтерів АТО не досить для звільнення від оподаткування, потрібно також мати документи, які підтверджують кожну гривню, витрачену на благодійність.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter