Громадська рада доброчесності закликала президента вплинути на ситуацію з адмінсудом Києва

Дата: 30 Липня 2019
A+ A- Підписатися

Члени Громадської ради доброчесності закликають президента Володимира Зеленського скликати Раду національної безпеки і оборони та ініціювати зміни в законодавстві, які допоможуть перезапустити Вищу кваліфікаційну комісію суддів і Вищу раду правосуддя та сприятимуть реальному очищенню суддівського корпусу. 

Заяву, спричинену останніми подіями в Окружному адміністративному суді Києва (ОАСК), опублікували на офіційному сайті відомства.

Члени громадської ради вважають, що оприлюднені правоохоронцями записи розмов і розкриті механізми впливу окремих суддів ОАСК вчергове доводять корумпованість суддів найважливіших судів, зрощеність неформальними зв’язками з політиками та іншими високопосадовцями і панування кругової поруки та безкарності.

“За таких умов визнання доброчесними переважної більшості суддів створює в них уявлення про 100-відсоткову безкарність. Як висловився в розмові з головою ОАСК, згідно з оприлюдненими записами, суддя Ігор Погрібніченко, щодо якого ГРД рік тому дала негативний висновок, чимало з того, що було для нього раніше неприйнятним, після рішення комісії про відповідність займаній посаді стало “абсолютно прийнятним”, – зауважили у відомстві. 

Окрім Зеленського члени ради звернулися й до низки інших відомств та їхніх очільників з такими вимогами:

  • Генеральний прокурор – максимально сприяти проведенню розслідування оприлюднених фактів, довести його до логічного завершення, для того щоб ніхто з винних не уник покарання.
  • Вища кваліфікаційна комісія суддів – вилучити призначених під тиском членів комісії Миколу Сіроша та Сергія Остапця з колегій, які проводять оцінювання суддів, а на пленарних засіданнях ухвалювати рішення про їхній відвід до завершення розслідування.
  • Уповноважена Верховної Ради з прав людини – зупинити проведення конкурсу на місце незаконно звільненого з посади члена комісії Андрія Козлова (засідання конкурсної комісії призначено на 30 липня).
  • Верховна Рада України – дати оцінку діям Уповноваженої з прав людини.
  • Вища рада правосуддя – дати юридичну оцінку діям голови Державної судової адміністрації та зафіксованим діям суддів Окружного адміністративного суду м. Києва, Суворовського районного суд м. Одеси; не допустити використання гарантій незалежності з боку суддів, які обміняли її на задоволення особистих інтересів.
  • Рада суддів України – засудити використання колегами суддівських повноважень у власних інтересах та оприлюднити план заходів щодо викорінення негативних явищ у суддівському корпусі, викритих під час розслідування цієї справи.

“Зі свого боку обіцяємо враховувати оприлюднені матеріали при аналізі суддів та кандидатів на суддівські посади в ході проведення кваліфікаційного оцінювання”, – підсумували у ГРД.

Водночас жорстких дій щодо ситуації з Окружним адміністративним судом Києва вимагають від президента та низки інших високопосадовців і в політичній партії “Голос”. У заяві, оприлюдненій на сайті партії, стверджують, що реакція на зловживання судів продемонструє готовність до справжніх змін, зокрема і в судовій гілці влади, за які проголосували українці на президентських та парламентських виборах.

Як відомо, нещодавно Національне антикорупційне бюро, Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури та СБУ розповіли деталі розслідування можливого вчинення кримінальних правопорушень з боку голови та окремих суддів адмінсуду Києва. Слідчі вважають, що судді ОАСК втрутились у призначення членів ВККС за квотами Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та Державної судової адміністрації. Судді створювали штучні перешкоди в роботі комісії, зокрема своїми свідомо неправосудними рішеннями, щоб уникнути обов’язкового кваліфікаційного оцінювання. 

Згодом виявилось, що текст підозри суддям Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) через можливе втручання в роботу Кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) не підкріплено фактажем.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter