ГПУ підозрює екс-керівника одеської міліції у недбалості під час подій 2 травня

Дата: 02 Травня 2015
A+ A- Підписатися

Керівнику ГУ МВС України в Одеській області оголошено про підозру у службовій недбалості за дії правоохоронців під час масових заворушень 2 травня минулого року в Одесі, які призвели до численних жертв.

Про це повідомляє сьогодні прес-служба Генпрокуратури.

Генеральною прокуратурою України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом неналежного виконання службових обов’язків службовими особами ГУ МВС України в Одеській області, які не забезпечили охорону громадського порядку 2 травня 2014 року в місті Одеса, що призвело до трагічних наслідків. За результатами досудового розслідування колишньому керівнику ГУ МВС України в Одеській області 30 квітня 2015 року повідомлено про підозру у вчиненні службової недбалості“, – зазначено у повідомленні.

Слідство встановило, що керівництво одеської міліції не забезпечило у день трагедії належної охорони громадського порядку, що призвело до зіткнення в районі вулиці Грецької колони активістів, які проводили марш “За єдність”, з організованою групою людей, що намагалися йому перешкодити. Зіткнення переросли у масові заворушення, що продовжилися на Куліковому полі біля Будинку профспілок та “на деякий час повністю вийшли з-під контролю органів внутрішніх справ”. 

В результаті в районі Грецької площі отримали вогнепальні поранення 18 людей, з яких 6 загинули. Під час пожежі в Будинку профспілок загинуло 42 особи, з яких 10 отримали тілесні ушкодження внаслідок падіння, намагаючись врятуватись від пожежі, і 32 – загинули внаслідок отруєння чадним газом і продуктами горіння. Загалом понад 250 осіб отримали тілесні ушкодження.

Нагадаємо, що за вчинення службових злочинів під час цих же подій 17 жовтня 2014 року до відповідальності притягнуто колишнього заступника начальника ГУ МВС України в Одеській області Дмитра Фучеджи, який зараз перебуває в розшуку. Петра Луцюка, що займав на той час посаду керівника ГУ МВС України в Одеській області, було звільнено 3 травня 2014 року.

Сьогодні одесити вшанували пам’ять загиблих під час пожежі у Будинку профспілок. Учасники панахиди на Куликовому полі вигукували гасла “Не забудемо – не пробачимо!” та “Фашизм не пройде”. У пам’ять про жертв 2 травня люди випустили в небо чорні повітряні кулі та білих голубів.

Проукраїнські організації на Соборній площі вшанували пам’ять усіх, хто загинув за незалежність України, а також загиблих під час одеської трагедії. 

Народний депутат Олексій Гончаренко оприлюднив відеозвернення, у якому закликав одеситів до примирення та запропонував оголосити амністію для учасників тих подій, які безпосередньо не вбивали людей та не були організаторами заворушень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter