ГПУ підготувала підозру російському силовику, який переслідував політв’язня Карпюка

Дата: 31 Липня 2019
A+ A- Підписатися

Генеральна прокуратура склала повідомлення про підозру російському слідчому за фактом незаконного притягнення Миколи Карпюка до кримінальної відповідальності за нібито участь у Чеченській війні 1994–1995 років. 

Про це повідомила пресслужба відомства. 

Микола Карпюк 

Чоловік, як встановили в ГПУ, обіймав посаду старшого слідчого в особливо важливих справах першого відділу управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління СК РФ у Північно-Кавказькому федеральному округу. Перебуваючи в місті Єсентуки, він умисно за відсутності у матеріалах кримінальної справи об’єктивних доказів причетності Карпюка до скоєння злочинів почав переслідування українця. 

Наразі в прокуратурі підготували запит про міжнародну правову допомогу до компетентних органів Російської Федерації, щоб повідомити силовику про підозру та провести з ним низку процесуальних дій.

Як відомо, Микола Карпюк ув’язнений у Росії за звинуваченнями в злочинах під час Чеченської війни 1994–1995 років. Разом із ним за сфабрикованою справою засудили ще одного українця, Станіслава Клиха. Обидва чоловіки заперечують свою провину і заявляють, що ніколи не були в Чечні, їх захопили російські силовики незаконно, а свідчення і зізнання російське слідство отримало під тортурами.

Правозахисний центр “Меморіал” у Росії визнав їх політв’язнями. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявила, що засуджені в Росії Карпюк і Клих стали жертвами “пародії на правосуддя”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter