Представник президента в Криму виступає за закон, що введе в Кримінальний кодекс воєнні злочини

Дата: 16 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич закликав парламент проголосувати в другому читанні законопроєкт №0892, який має імплементувати положення міжнародного права про міжнародні злочини в українському законодавстві.

Про це він заявив сьогодні під час форуму “Подолання наслідків конфлікту: порядок денний нового парламенту” у Верховній Раді, повідомляє кореспондент видання ZMINA.

“Такий законопроєкт потрібно було ухвалювати ще з початком збройного конфлікту, але ніколи не пізно”, – зауважив Кориневич.

Він пояснив, що цей документ не вносить процесуальних змін до законодавства, а лише вводить у Кримінальний кодекс перелік міжнародних злочинів, які прописано в міжнародному праві.

“Цей документ не ратифікує Римський статут чи будь-який інший міжнародний документ. Він лише бере найкращі стандарти і вносить їх у Кримінальний кодекс“, – каже Антон Кориневич.

За його словами, стаття 438 ККУ (“Порушення законів та звичаїв війни”) відсилає до міжнародних документів, які ратифікувала Україна. А це означає, що правоохоронці та судді мають уміти працювати з цими документами. Однак проблема полягає в тому, що в Кримінальному кодексі немає каталогу воєнних злочинів до цієї статті.

“Тобто вони вже стикаються з проблемою, як довести насильницьке зникнення під час збройного конфлікту, якого немає в Кримінальному кодексі. Тому цей законопроєкт вносить цей каталог злочинів, щоб правоохоронці та слідчі могли з ним працювати”, – пояснив представник президента України.

Anton Korynovych Антон Кориневич

Окрім цього, законопроєкт вносить до Кримінального кодексу статтю про злочини проти людяності. Україна визнає таку категорію злочинів, бо вона приєдналася до конвенцій, які не визнають строків давності щодо цих видів злочинів.

“Тобто виходить, злочин такий існує, але в нашому Кримінальному кодексі його немає”, – додав він.

Водночас цей законопроєкт вводить до Кримінального кодексу поняття злочину агресії. У разі ухвалення документа в Україні можна буде переслідувати за злочин агресії відповідальних осіб.

Такий документ дозволить не застосовувати строків давності до міжнародного злочину та уникнути амністій чи помилувань для міжнародних злочинців.

“Це означає, якщо будь-яка особа, громадянин будь-якої країни нестиме відповідальність за воєнний злочин чи злочин проти людяності навіть через тривалий час”, – сказав він.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter