Горбатюк заявляє, що його незаконно звільнили з ГПУ

Дата: 23 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Генеральний прокурор Руслан Рябошапка підписав наказ про звільнення керівника управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергія Горбатюка.

Про це повідомляє “Українська правда”. 

Сам Горбатюк у коментарі виданню назвав своє звільнення незаконним і пов’язує таке рішення з тим, що він “незручний” для нового керівництва ГПУ. 

“Повідомили з кадрів, що сьогодні генеральний прокурор підписав наказ про звільнення. Запросили ознайомитися. Ще не ознайомлювався з наказом. У будь-якому випадку це поза рамками закону, тобто жодних правових обставин для звільнення не було. В Офіс генпрокурора могли не брати, але звільняти не мали підстав. Це, в принципі, напевно, ознаки злочину”, – сказав він у коментарі “Українській правді”. 

Формальною підставою звільнення Горбатюк вважає переатестацію прокурорів. За його словами, він написав заяву щодо неї іншого зразка, його не допустили до переатестації, тому він її і не пройшов. 

Горбатюк додав, що в ГПУ його прирівняли до прокурора, але офіційно він обіймає посаду слідчого, а у відомстві стосовно них існує інший порядок.

“Закон про прокуратуру з 27 листопада 2018 року не поширюється на слідчих прокуратури”, – розповів він.

Горбатюк сказав, що оскаржуватиме таке рішення генпрокурора і писатиме заяви про злочин.   

Відомо, що 23 жовтня прокурори почали проходити атестацію в межах реформи. Кандидатам на посади прокурора потрібно за допомогою комп’ютерної техніки дати відповідь на 100 питань за 100 хвилин, а в разі позитивного проходження першого етапу кандидатів відправляють на другий, де вони проходитимуть тестування на загальні здібності та навички. Останній етап атестації відбуватиметься у формі співбесіди та міститиме виконання ситуаційного завдання.  

Водночас Сергій Горбатюк стверджує, що написав на ім’я генпрокурора рапорт про наявність у порядку атестації порушень Конституції. Зокрема, неприпустимим є встановлений зразок заяви на атестацію.

“Я підписав декілька документів. Якщо говорити з приводу самого проходження атестації чи переведення до Офісу генерального прокурора, то я написав прохання перевести до Офісу генпрокурора, друге – заяву про неможливість виконання порядку, затвердженого генеральним прокурором, щодо проходження атестації, в якій передбачалося написання заяви встановленого зразка з погодженням на анонімки тощо. І мотивував, чому я не можу цього виконати: порушується велика кількість законодавства і, зокрема, Конституція України. Я, як прокурор, який працює в органі, що наглядає за додержанням законодавства, не можу собі дозволити погоджуватися з цими грубими порушеннями законодавства”, – сказав Горбатюк в ефірі телеканалу “НАШ” 19 жовтня.

Нагадаємо, у серпні тодішній генпрокурор Юрій Луценко підписав наказ про ліквідацію в структурі та штатному розписі управління спеціальних розслідувань ГПУ. Керівник управління Сергій Горбатюк заявив, що це руйнує механізм розслідування справ Майдану.

Тоді родини Небесної сотні звернулися до президента Володимира Зеленського з проханням вплинути на ситуацію. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter