Голову КС Тупицького відпустили під заставу в 45 тисяч гривень

Дата: 16 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Подільський районний суд Києва обрав запобіжний захід голові Конституційного Суду Олександру Тупицькому. Суддю відпустили під заставу в 45 тисяч гривень. 

Таке рішення ухвалили під час засідання. 

Олександр Тупицький. Фото: advokatpost.com

Тупицькому заборонили спілкуватися зі свідками в справі. Прокуратура клопотала, щоб голові КС також заборонили відвідувати будівлю Конституційного Суду, щоб він здав закордонний паспорт і вдягнув електронний браслет. Однак суд не підтримав цього. 

Наступне засідання в справі має відбутися 1 грудня. 

Правоохоронці підозрюють Тупицького в підкупі свідка, а також у свідомо неправдивих свідченнях. Як з’ясували журналісти програми “Схеми”, коли чинний голова КС був суддею в Донецьку у 2006–2010 роках, то за допомогою впливу та знайомств серед суддів допоміг заволодіти майном заводу в місті Зугрес та отримав частку в підприємстві. За даними Офісу генерального прокурора, тричі протягом 2018–2019 років Тупицький надавав слідчому свідомо неправдиві свідчення та фальсифікував докази на свій захист. 

Раніше запобіжний захід Тупицькому мав обирати Печерський районний суд, однак через те, що голова КС не приходив на засідання, зробити це не могли. Врешті-решт Тупицький прийшов, однак прокурори вже відкликали своє клопотання, а справу передали на розгляд по суті до Подільського райсуду. 

Нещодавно до суду передали справу щодо голови КС, яка стосується втручання в роботу автоматизованої системи. Слідчі підозрюють, що Тупицький передав особистий електронний ключ бухгалтерці, яка незаконно підписала понад 200 доручень, зокрема щодо винагород, премій та надбавки членам секретаріату Конституційного Суду. У цій справі Тупицькому загрожує від трьох до шести років. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter