Головний підозрюваний в Одеській трагедії Боделан отримав посаду в окупованому Криму

Дата: 20 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Звинувачуючи офіційний Київ у звірствах в Одесі 2 травня 2014 року та захисті винних, Росія не лише прихистила головного підозрюваного Володимира Боделана, а й дала йому високу посаду в тимчасово окупованому Криму.

Про це повідомляє Харківська правозахисна група з посиланням на російське видання “Комерсант”. 

Володимир Боделан

Після втечі ексначальнику Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій в Одеській області Володимиру Боделану Росія надала громадянство у 2016 році. Тепер він також отримав посаду так званого “заступника голови Сімферопольського району Криму”. 

Як відомо, 2 травня 2014 року в Одесі під час масових заворушень загинули 48 людей. Понад 200 отримали поранення. Більшість з учасників протистоянь загинули у Будинку профспілок.

Сутички у той день почалися між фанатами футбольних клубів “Чорноморець” та “Металіст” з одного боку й проросійськи налаштованими активістами – з іншого.

Протистояння і бійки тривали у центрі міста. Згодом перемістилися на Куликове поле. Саме там було найбільше жертв, зокрема, через підпал Будинку профспілок, в якому сховались противники єдності України.

Обидві сторони конфлікту закидали одна одну пляшками із запальною сумішшю та вели стрілянину. Проросійські активісти обладнали у Будинку профспілок вогневі точки, звідки прицільно стріляли по проукраїнських активістах. Коли почалась пожежа, багато людей не мали змоги вийти із Будинку профспілок.

Володимир Боделан заявляв, що “99,9% людей в будівлі профспілок за лічені секунди загинули не від диму чи вогню”, а від невідомих речовин. Він також твердив, що “радикали” били людей, які виходили з будівлі, через що вони відмовлялися виходити.

Харківська правозахисна група відзначає, що така кількість нападів була невеликою і називає неправдивими твердження, що людей вбивали зовні.

“Ані Боделан, ані російські пропагандистські канали ніколи не згадують про добре задокументовані та зняті на відео спроби демонстрантів, які виступали за територіальну єдність України, врятувати життя своїх ідеологічних опонентів, як тільки з’явилася небезпека”, – мовиться в повідомленні ХПГ.

Правозахисники відзначають, що з моменту втечі Боделан роздає російським медіа інтерв’ю з тим, щоб мінімізувати свою роль в Одеській трагедії. 

Українські правоохоронці інкримінують Володимиру Боделану бездіяльність рятувальників у перші хвилини пожежі в Будинку профспілок. Окрім цього, активісти “Антимайдану” також звинувачували чиновника у тому, що він особисто перешкоджав роботі пожежних екіпажів у палаючому Будинку профспілок, зауважує видання Комерсант.

Вивчивши докази, в тому числі телефонні дзвінки пожежника, у листопаді 2015 року Міжнародна консультативна група Ради Європи заявила, що пожежники не з’являлись на місці пожежі протягом 40 хвилин. 

Повідомляється, що сам Боделан під час подій знаходився на Куликовому полі і зателефонував диспетчерській службі через хвилину після першого екстреного дзвінка. Під час свого телефонного дзвінка підозрюваний наказав підлеглим не відправляти пожежні машини без його команди. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter