Голова ініціативної групи мешканців, які протестують проти незаконної АЗС, заявив про погрози

Дата: 21 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Голова ініціативної групи мешканців вулиці Ревуцького в Києві, які з 2017 року борються проти будівництва автозаправки впритул до їхніх будинків, заявив про погрози.

Про це йдеться в стрімі під час зборів мешканців на місці замороженого будівництва АЗС.   

Ревуцького 8 АЗС ОККО

Опубліковано Сергієм Новіковим Середа, 20 листопада 2019 р.

Так, як розповів журналістам Сергій Машовець, під час зборів, уранці 20 листопада, до нього підійшов невідомий чоловік і заявив, що “дитячий садок скінчився” і “що додому він не доїде”.

“Погрожував оцей пан Андрій. Ви казали, щоб я не виходив з під’їзду, бо ви мене будете ловити, що дитячий садок закінчився, що я не доїду додому, що ви будете розмовляти зі мною в камері”, – звернувся Машовець до чоловіка, який також прийшов на зустріч мешканців.

Відрекомендуватися людям пан Андрій не захотів. На запитання “Хто ви?”, лише відповів: “Не знаєте? Ще взнаєте”.

Судячи з риторики, він є представником забудовника АЗС “ОККО”.

Під час зустрічі між ним і людьми відбулася суперечка, оскільки пан Андрій звинуватив мешканців у тому, що через їхні протести до України не прийдуть інвестори.

“Вам тільки поскандалити треба, більше нічого. Тут буде пустир. Хто буде в Україні інвестувати?” – додав він.

Місцеві мешканці поновили свої протести проти АЗС, коли після зупинки завдяки масовим протестам у 2017 році там знову почались якісь роботи.

“На АЗС “ОККО”, що на вулиці Ревуцького, після тривалої паузи розпочалися невідомі роботи! Крім того, невідомий чоловік устиг насипати погроз тутешнім активістам. Утім, місцеві мешканці, які свого часу домоглися припинення будівництва, доволі швидко організувалися і вже ввечері прийшли з’ясовувати, що відбувається. Поки зрозумілих відповідей ми не отримали”, – написав на своїй сторінці у фейсбуку депутат Київської міськради Ігор Мірошниченко, який теж був присутній на зборах.

На місце зустрічі також приїхав представник Міністерства внутрішніх справ, який пояснив, що перебуває тут, аби не допустити порушення громадського порядку. Місцеві активісти впізнали в ньому помічника міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Громада звинуватила представника МВС у відстоюванні інтересів забудовника: мовляв, той закликав мешканців дійти компромісу із забудовником.

Незаконність будівництва АЗС мешканці аргументують недотриманням містобудівного та земельного законодавства. Так, не дотримано вимоги про відстань будівництва об’єкта підвищеної небезпеки до житлових будинків, а сама ділянка за цільовим призначенням передбачена для автостоянки, а не АЗС.

У 2017 році, коли почалося будівництво, тут відбулися сутички людей з поліцією, яка застосувала силу. 

“Тоді поліцейські по-звірячому, як “Беркут” на Майдані, побили протестувальників, серед яких постраждала велика кількість жінок та дітей. Крім того, був жорстоко побитий депутат Київради Новіков, який прийшов підтримати місцевих, на нього накинулися п’ятеро поліцейських. Згодом прокуратура відреагувала на побиття депутата Київради Новікова та відкрила стосовно нього кримінальне провадження за напад на поліцейських”, розповів про історію боротьби місцевий активіст Володимир Нетребенко.

Після цього інциденту будівництво АЗС було призупинено. Згодом у поліції відзвітували, що правоохоронці, які перевищили свої повноваження, дістали усні догани.

Зі свого боку представники забудовника подали до суду на активістів за заподіяння матеріальної шкоди через зупинку будівництва, внаслідок чого було арештовано квартири кількох мешканців-активістів. Проте після тривалих судових процесів людям таки вдалося зняти арешт зі свого житла.

Київрада досі не розірвала угоду оренди із забудовником попри порушення ним містобудівних та земельних норм. Наразі позови мешканців щодо незаконності будівництва перебувають на судових розглядах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter