Рівень свободи інтернету у світі погіршується 11-й рік поспіль – Freedom House

Дата: 22 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

У світі 11-й рік поспіль спостерігається глобальний спад рівня свободи інтернету: експерти пов’язують це з тим, що світові уряди дедалі більше стверджують свою владу над технологічними платформами, змушуючи підприємства дотримуватися цензури та нагляду.

На цьому наголошується в щорічному рейтингу країн “Свобода в мережі – 2021”, опублікованому Freedom House (період охоплення – з червня 2020 до травня 2021 року).

Україна цього року незначно покращила свій показник щодо свободи в мережі і отримала 62 зі 100 (у 2020 році – 61 бал), але залишилась частково вільною країною у рейтингу Freedom House.

Мітинг у Нью-Делі на знак протесту проти використання індійським урядом “Пегаса” та іншого шпигунського програмного забезпечення для моніторингу громадян. Джерело: freedomhouse.org

За останній рік у світі спостерігається різка зміна загальних норм у бік посилення втручання держав у цифрову сферу, повідомляється в супровідному до рейтингу тексті.

Із 70 держав, охоплених у дослідженні, у 48 відкрито судові провадження чи вжито адміністративних заходів проти технологічних компаній. Деякі з них були законними спробами зменшити шкоду в інтернеті, стримати зловживання даними або припинити маніпулятивні ринкові практики. 

Водночас багато урядів ініціювали нову політику, яка зобов’язувала б підприємства видаляти зміст і передавати особисті дані органам влади, нехтуючи свободою вираження поглядів, конфіденційністю та відповідальністю перед суспільством.

Ця зміна в балансі сил між компаніями та державами відбулася на тлі історичного придушення свободи вираження поглядів в інтернеті”, – наголошується в рейтингу.

У 56 країнах проводяться арешти або ухвалюються вироки за висловлювання в інтернеті. Уряди щонайменше 20 країн тимчасово зупинили доступ до всесвітньої мережі, 21 держава заблокувала доступ до соцмереж. Найчастіше така практика спостерігається під час політичних потрясінь, таких як протести та вибори.

Влада щонайменше 45 країн підозрюється в отриманні складних програм-шпигунів або технологій вилучення даних від приватних постачальників.

“Права користувачів інтернету у всьому світі, особливо права на вільне вираження поглядів та конфіденційність, масово порушуються внаслідок останніх дій держав. Замість того щоб використовувати регулювання для стримування широкої влади технологічних компаній, багато урядів вдаються до нього задля власних репресивних цілей”, – заявив президент Freedom House Майкл Дж. Абрамовіц.

Рішення кількох платформ про деактивацію облікових записів експрезидента США Дональда Трампа у світлі нападу на Капітолій 6 січня 2021 року посилило занепокоєння щодо впливу на політичні дебати з боку декількох фірм. Цей крок ініціював безліч нових нормативних та законодавчих пропозицій, включно з несумлінними спробами перешкодити компаніям модерувати облікові записи політиків і державних ЗМІ.

Найбільші погіршення за вказаний період зафіксовано в М’янмі, Білорусі та Уганді, де державна влада вжила суворих обмежувальних заходів на тлі виборчої та конституційної кризи.

Вільне вираження поглядів в інтернеті зазнає безпрецедентного тиску, наголошується в рейтингу. У цій сфері дедалі більше урядів заарештовують користувачів за ненасильницькі вираження поглядів політичного, соціального чи релігійного характеру, ніж будь-коли раніше. Доступ до інтернету тимчасово зупинено щонайменше у 20 країнах, а 21 держава заблокувала доступ до соціальних мереж. Влада щонайменше 45 країн підозрюється в отриманні складних програм-шпигунів або технологій вилучення даних від приватних постачальників.

Джерело: freedomhouse.org

Найгіршим середовищем для свободи інтернету сьомий рік поспіль вважається Китай. Місцева влада встановила вкрай жорсткі терміни ув’язнення за інтернет-інакодумство, незалежну звітність і повсякденне спілкування онлайн. Пандемія COVID-19 залишається однією з найбільш жорстко цензурованих тем. Офіційні особи також вжили суворих заходів щодо технологічних гігантів країни, посилаючись на їхні зловживання, пов’язані з конкуренцією та захистом даних, хоча ця політика призвела до ще більшого зосередження влади в руках авторитарної держави. 

П’ятий рік поспіль знижується показник Сполучених Штатів. Неправдива, оманлива та маніпулятивна інформація продовжує поширюватися в цій країні онлайн, що вплинуло навіть на сприйняття громадськістю результатів президентських виборів 2020 року.

Автори рейтингу наголосили: для протистояння цифровому авторитаризму демократії повинні забезпечити, щоб нормативні акти дозволяли користувачам вільно висловлюватися, ділитись інформацією через кордони та притягати уповноважених до відповідальності.

“Свобода в мережі – 2021” оцінює рівень свободи інтернету в 70 країнах, що становить 88% користувачів всесвітньої мережі. Детальні звіти щодо країн, методологію дослідження, дані про 21 показник свободи інтернету та рекомендації щодо політики можна знайти на freedomonthenet.org.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter