Генсеком ПАРЄ обрали Деспіну Хатзівассіліу-Цовіліс. Жінка обійме цю посаду вперше за історію асамблеї

Дата: 27 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Генеральною секретаркою Парламентської асамблеї Ради Європи обрали Деспіну Хатзівассіліу-Цовіліс.

Про це повідомили на сайті ПАРЄ. 

Фото: Рада Європи

54-річна Деспіна Хатзівассіліу-Цовіліс народилася в Афінах. Її родина походить зі старого міста Сіноп, що на узбережжі Туреччини. Жінка має чоловіка та двох дітей.

Свою кар’єру в Раді Європи Хатзівассіліу-Цовіліс розпочала в 1993 році в складі Європейської комісії з прав людини. Новообрана генеральна секретарка має докторський ступінь з Європейської конвенції про права людини в Інституті Європейського університету у Флоренції.

За призначення генсекретарки проголосували 240 із 300 депутатів ПАРЄ. Термін її повноважень становитиме п’ять років та розпочнеться з 1 березня 2021-го. На посаді вона замінить бельгійця Ріка Дамса.

Деспіна Хатзівассіліу-Цовіліс разом з родиною. Фото: інтернет-сторінка політикині

Хатзівассіліу-Цовіліс стала першою жінкою за 72-річну історію асамблеї, яка обійме цей пост. 

Нагадаємо, що незабаром Естонія може стати першою у світі країною, де пост президента та прем’єра обіймають жінки. Після відставки на тлі корупційного скандалу колишнього очільника естонського уряду Юрі Ратаса цю посаду може обійняти лідерка найбільшої опозиційної партії країни Кая Каллас.

Наразі у світі є лише три країни, де прем’єр-міністр і глава держави – жінки. Однак у Новій Зеландії, Барбадосі й Данії офіційно главами є монархи.

Відомо, що чоловіки і жінки, відповідно до міжнародних стандартів, мають рівні права на повноцінну участь у всіх аспектах життя, зокрема в політичному процесі. Однак на практиці жінкам набагато важче повною мірою скористатися цими правами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter