Щодо справи Гандзюк усередині СБУ склався певний конфлікт – Луценко

Дата: 21 Серпня 2019
A+ A- Підписатися

Генпрокурор Юрій Луценко вважає, що у справі нападу на громадську активістку та керівницю справами міськвиконкому Херсонської міськради Катерину Гандзюк слідство зробило “майже все”.

Про це він заявив в ексклюзивному інтерв’ю “Цензор.Нет”, другу частину якого видання опублікувало 21 серпня.   

“Я вважаю, що ми зробили майже все. З формальної точки зору злочин розкритий. Виконавці відбувають покарання в місцях позбавлення волі, п’ять осіб. Одна людина – в розшуку (раніше судимий за серійні вбивства Олексій Левін. – Ред.). Наші міжнародні партнери обіцяють, що зможуть встановити точне місце її перебування. Більше я не можу вам сказати. Ще одна людина знаходиться у стадії завершення слідства (йдеться про голову Херсонської облради Владислава Мангера. – Ред.)“, – сказав генпрокурор.

Він уточнив, що завершення слідства щодо Мангера і передання матеріалів до суду затримала поява нової людини, яка, “ймовірно, дасть нові показання”. Ці свідчення, за словами Луценка, можуть розширити число учасників змови проти Гандзюк. 

“І я, і керівник СБУ, що веде слідство, говорили з цією людиною. Чекаємо результату. Якщо будуть такі показання, це було б дуже важливо”, – додав Луценко.

Водночас він уточнив, що схожі свідчення про ширше коло учасників змови з березня 2019 року були в матеріалах Служби безпеки України, яка веде слідство. 

“Аналогічні показання, які ми очікуємо від імовірного свідка, уже є з березня в матеріалах СБУ, але в справі не перебували. Допит відбувся, але був прихований від прокурорів. <…> Це показання від березня. І вони навіть не були у справі, коли ми обирали запобіжні заходи (а ви ж знаєте, що там розкривається справа). Він був фактично прихований”, – заявив Луценко. 

На його думку, приховалися ці свідчення “умисно” і щодо цього факту має відбуватися службова перевірка. 

Також він додав, що стосовно справи Гандзюк усередині СБУ “склався певний конфлікт”. 

За словами Луценка, після нападу Гандзюк йому називала прізвище співробітника СБУ, якому вона довіряла і просила саме йому довірити слідство. 

“Але це неможливо, бо він зовсім з іншого підрозділу служби, не слідчого характеру. Але це, напевно, знає вся СБУ. У зв’язку з цим відбувається внутрішнє протистояння в СБУ. <…> Ми просили СБУ з’ясувати оперативні дані щодо різних видів економічних зловживань імовірними фігурантами (нападу на Гандзюк. – Ред.). Відповідь мені прийшла через пів року. На один абзац: повідомляємо, що СБУ не володіє запитуваною інформацією. Тобто СБУ не знає нічого: ні хто палить ліс, ні хто торгує на вагових, ні хто копає пісок, ні хто… і так далі, і так далі. 

Такими матеріалами володіє будь-який начальник обласного управління СБУ. Будь-який. Інше питання, що вони не завжди 100% доведені, не завжди підкріплені фактажем, – але вони точно знають, хто і що робить. Така відповідь є елементом внутрішніх протистоянь, що дуже гальмує слідство”, – додав Луценко. 

Раніше СБУ, реагуючи на заяву Луценка про приховування матеріалів слідства, спростовувала цю інформацію. Зокрема, у своїй заяві на сторінці у фейсбуку вона назвала твердження Генпрокурора “помилковим”.  

Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. 6 червня п’ятьом виконавцям нападу суд призначив від трьох до шести років утримання під вартою. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter