Генпрокурор про справу Гандзюк: слідство вели не тим шляхом

Дата: 08 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Генпрокурор Руслан Рябошапка заявив, що слідство у справі нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк раніше вели не тим шляхом, а тому деякі процесуальні рішення у ньому змінять. Зокрема, змінять підозру експомічнику нардепа Ігорю Павловському на більш важку.

Про це він сказав у інтерв’ю “24 каналу”.

«Іноді виникає таке враження, що слідство, можливо, вели не тим шляхом, тому треба зробити ревізію, що відбувалася, щоб зрозуміти, який шлях є правильним», – зауважив генпрокурор.

За його словами, п’ятеро виконавців, які отримали мінімальні терміни завдяки угоді із слідством та зміненій підозрі з вбивства на тяжкі тілесні ушкодження, що призвели до смерті жертви, «засудженні абсолютно законно».

А от зміна підозри в квітні Ігорю Павловському зі співучасті в організації нападу на замовчування злочину, ймовірно, знову переглянуть.

«Зараз наші прокурори змінять підозру на більш важку кваліфікацію. Ми, швидше за все, відмовимося від угоди з Павловським, оскільки попередньо він погоджувався давати покази. Зараз він це робити відмовляється”, – пояснив Рябошапка.

Також він розповів, що обговорював справу Гандзюк з президентом Володимиром Зеленським і що «зовсім незабаром можуть бути хороші зсуви і результати».

Нагадаємо, що Ігорю Павловському оголосили підозру в організації вбивства Катерини Гандзюк у листопаді 2018 року після того, як його ім’я як співучасника злочину публічно оголосили активісти. 17 квітня стало відомо, що прокуратура змінила підозру Павловському: замість організації злочину інкримінують його замовчування.

За два тижні після цього його відпустили під домашній арешт, зобов’язавши носити електронний браслет. Після завершення двомісячного терміну запобіжного заходу на обрання нового прокуратура клопотання вже не подала. То ж з кінця червня Павловський перебуває на волі без жодного запобіжного заходу. При цьому він уже шість разів не з’явився на засідання суду в якості обвинуваченого. Адвокати посилаються на його стаціонарне лікування, проте активісти, навідавшись в медустанову, Павловського там не виявили. Крім того він не приїжджає на допити в статусі свідка в іншому провадженні по справі Гандзюк .

Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. 6 червня п’ятьом виконавцям нападу присудили від трьох до шести років утримання під вартою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter