Генпрокуратура та Гаазький суд погодили схему притягнення Януковича і Ко

Дата: 28 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

У Генпрокуратурі заявляють, що досягли домовленостей з офісом Міжнародного кримінального суду (МКС) стосовно притягнення до відповідальності екс-президента Віктора Януковича, його оточення та бойовиків, які воюють на Донбасі.

Про це пише у четвер у Facebook заступник генпрокурора Євген Єнін.

Він повідомив про результати 3-х годинних переговорів з представниками прокурора МКС.

“Є спільне розуміння подальшого спільного алгоритму дій України та МКС щодо притягнення до відповідальності Януковичів і ко, керівництва РФ та підконтрольних їм терористів”, – написав Єнін.

Водночас генпрокурор Юрій Луценко повідомляє, що сторони дійшли спільної думки про те, що злочини на Майдані є частиною ланцюга злочинів, що призвели до агресивної війни РФ і підтримуваних нею сепаратистів проти України.

За словами генпрокурора, делегації офісу прокурора МКС була надана інформація про російських політичних та військових керівників, дії яких мають отримати оцінку щодо скоєння на території нашої держави злочинів проти людяності та воєнних злочинів.

“Ми домовилися посилити співпрацю не тільки в обміні інформацією, але і в допуску працівників МКС до матеріалів проваджень ГПУ щодо злочинів, вчинених стосовно учасників мирних акцій протесту під час Революції Гідності, а також пов’язаних з військовою агресією РФ на сході України та у Криму”, – також повідомив Луценко.

Нагадаємо, МКС є першим в світі постійним міжнародним судом з юрисдикцією щодо воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду. Основним принципом роботи суду є принцип комплементарності, що полягає в тому, що суд втручається у розгляд тих чи інших справ тільки тоді, коли національні правові системи не в змозі або не бажають розслідувати і притягати до відповідальності осіб, винних у геноциді, злочинах проти людяності і воєнних злочинах.

Наразі МКС розслідує десять справ: Центральноафриканська Республіка I і II; Демократична Республіка Конго; Дарфур, Судан; Кенія; Лівія; Уганда; Кот-д’Івуар; Малі та Грузія. МКС видав 33 ордери на арешт і дев’ять повісток з’явитися перед судом. Чотири процеси тривають зараз. Було винесено два обвинувачувальних і один виправдувальний вирок.

2 червня народні депутати України ухвалили зміни до Конституції у частині правосуддя, у яких передбачено відтермінування можливості ратифікації на три роки Римського статуту МКС. Правозахисники вказали на низку недоліків в ухваленому документі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter