Генасамблея ООН схвалила нову резолюцію щодо Криму

Дата: 20 Грудня 2017
A+ A- Підписатися

Генеральна асамблея ООН схвалила нову резолюцію про стан дотримання прав людини в окупованому Росією Криму, текст якої був підготовлений українською делегацією за участі правозахисних організацій.

Про це у своєму Twitter повідомила Українська місія в ООН.

За резолюцію “Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і м. Севастополь” проголосувало 70 країн, “проти” – 26 країн, ще 76 країн – “утрималися”.

В МЗС заявили, що Генасамблея схвалила найсильнішу резолюцію про стан дотримання прав людини в окупованому Росією Криму.

“Ця резолюція щодо Криму – найсильніша. Тиск на Росію у питанні Криму посилюється. Велика подяка всім, хто підтримав”, – написав у своєму Twitter глава МЗС України Павло Клімкін.

Детальніше про проект нової резолюції ООН читайте у публікації: “Нова резолюція ООН щодо Криму: десять змін, важливих для України”

Нагадаємо, 14 листопада 2017 року Третій комітет Генеральної асамблеї ООН підтримав резолюцію “Положення у сфері прав людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь” (A / C.3 / 72 / L.42), ініційовану українською делегацією, в якій закликав РФ припинити порушення прав людини в Криму і скасувати деякі російські закони на півострові.

До тексту нової резолюції були включені не тільки згадки про міжнародні норми, що стосуються захисту прав людини, а й розширені посилання на міжнародне гуманітарне право. Це право регулює захист жертв війни, а також обмежує методи і засоби ведення війни та визначає відповідальність за порушення цих норм.

Такі зміни означають, що ситуація в Криму визнана триваючою окупацією і міжнародним збройним конфліктом, і цього бракувало у документі минулого року.

Окрім того, резолюція врахувала початок процесу “Україна проти Росії” в Міжнародному суді ООН. Документ вимагає від Росії “повністю і негайно” виконати постанову Суду від 19 квітня цього року про тимчасові заходи у цій справі.

У резолюції також засуджується автоматичне присвоєння кримчанам російського громадянства, й негативні наслідки для тих, хто відмовився від паспортів держави-окупанта.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter