Генасамблея ООН затвердила нового генерального секретаря

Дата: 13 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

Генасамблея ООН у четвер затвердила екс-главу МЗС Португалії Антоніу Гутерріша в якості наступного генсека Організації Об’єднаних Націй.

Про це йдеться у повідомленні на сайті ООН.

Рішення було прийняте членами Генасамблеї без голосування.

Як відомо, генеральний секретар обирається строком на п’ять років з можливістю переобрання.

Восьмий генсек ООН Пан Гі Мун на цій посаді перебуває з 2007 року. Наприкінці 2016 року він піде у відставку.

Гутерріш з 1995-го до 2002 року обіймав посаду прем’єр-міністра Португалії, а з 2005 до 2015 року був верховним комісаром ООН у справах біженців.

За словами інсайдерів, добре знайомих з його стилем роботи, Гутерріш здатний вдихнути нове життя в ООН, у чому організація має гостру потребу.

Антоніу Мануель де Олівейра Гутерріш народився в Лісабоні в 1949 році, вивчав інженерну справу і фізику у Вищому технічному інституті. Закінчив його у 1971 році. Далі він почав академічну кар’єру на посаді старшого викладача.

У 1995 році, через три роки після обрання на пост генерального секретаря соціалістів, Антоніу Гутерріш став прем’єр-міністром Португалії.

На посту голови уряду країни він залишався сім років, аж до 2002 року.

У 2005 році Гутерріш, який вільно володіє португальською, іспанською, англійською та французькою, обійняв пост верховного комісара ООН у справах біженців.

За роки його керівництва кількість чиновників у штаб-квартирі в Женеві скоротилася, при цьому здатність агентства своєчасно реагувати на міжнародні кризи, направляючи своїх співробітників в “гарячі точки”, як відзначають експерти, покращилася.

Як верховний комісар у справах біженців, Гутерріш невпинно переконував уряди найбільш розвинених і багатих країн світу виділяти більше коштів і ресурсів на допомогу постраждалим у конфліктах і від стихійних лих.

“Ми не можемо стримати людей, що рятуються втечею. Вони прийдуть. Наскільки добре ми підготуємося до їхнього приходу, наскільки гуманно ми будемо діяти по відношенню до них – ось питання, яке стоїть сьогодні перед нами”, – писав Гутерріш у журналі Time торік.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter