Геї та лесбіки Чехії отримали право всиновлювати дітей

Дата: 29 Червня 2016
A+ A- Підписатися

У Чехії Конституційний суд визнав недійсними закони, що забороняють індивідуальне усиновлення ЛГБТ-громадянами, які зареєстрували одностатеве партнерство.

Хоча і досі спільне усиновлення залишається неможливим. Утім, гомосексуали отримали право всиновлювати дітей, наприклад, своїх офіційних партнерів.

Про це повідомляє Національний ЛГБТ-портал України.

Усього в Чехії, населення якої складає 10 мільйонів осіб, зареєстровано близько 2000 одностатевих союзів.

За результатами опитуваннями 2014 року, майже 60% чехів підтримують усиновлення гомосексуалами дітей свого партнера. 48% висловилися проти усиновлення гей-парами сиріт з дитячих будинків. Підтримали цю можливість – 45%.

Чехія в 2006 році стала першою країною “пострадянського” блоку, яка легалізувала партнерства для геїв і лесбійок.

Зареєстровані одностатеві партнери в Чехії мають деяку кількість прав, властивих гетеросексуальному шлюбу, включаючи права спадкування, відвідування госпіталю в разі хвороби одного з партнерів, виплату аліментів.

Нагадаємо, у Чехії триває адвокаційна кампанія за те, щоб пролобіювати поправки до закону стосовно питань всиновлення. Одне з гасел кампанії – “Різні сім’ї – однакові права”; одним з аргументів – краще виховувати дитину в родині, аніж у дитячих притулках.

Одна з депутаток чеського парламенту, хто активно підтримує кампанію Радка Максова коментує: “Так, я не лесбійка. Але якщо розмірковувати цинічно, це теж мої виборці. І якщо положення законопроекту не суперечать моїм цінностям, а ще я маю багато знайомих із ЛГБТ, – чому я не можу просувати цей закон? Тим більше якщо це стосується прав дитини. І за свою діяльність я не зустрілася з негативним випадком, який би мене переконав в протилежному”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter