Газеті “Кримська світлиця” виповнилося 30 років

Дата: 27 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

27 грудня 2022 року газета “Кримська світлина” відзначає 30 років своєї діяльності. Знакова для українців у Криму газета наразі не фінансується з державного бюджету і скоротила періодичність накладу. 

Про це повідомляє кореспондент видання ZMINA

Уперше Всеукраїнська суспільно-політична газета вийшла 1992 року. В травні 2015 року редакція припинила випуск газети в друкованому вигляді  через тимчасову окупацію Кримського півострова. 2016 року вона відновила щотижневий випуск друкованого варіанту газети в Києві. Наразі видання виходить двічі на тиждень. 

Кримський журналіст, секретар НСЖУ Микола Семена, під час брифінгу в Укрінформі поділився своїми спогадами про перші номери виходу газети. За його словами, попри підтримку видання з боку українців у Криму деякі кримчани ставилися вороже до газети, а її редактор Олександр Кулик зазнавав тиску з боку влади в Криму та спецслужб. 

Микола Семена не вважає помилкою перетворення “Кримської світлиці” із суспільно-політичної на літературно-художню газету. На його переконання, це було закономірно з огляду на обмежені ресурси, переслідування кримської влади та ЗМІ. 

Перший заступник Держкомтелерадіо України Богдан Червак повідомив, що редакція газети завжди була осередком українства в Криму. Він констатував, що до 2014 року українська влада не приділяла уваги газеті й не приділяла належної уваги українській культурі на півострові.

Голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко у своєму привітальному слові зауважив, що робота “Кримської світлиці” в Криму ніколи не була комфортною, але такі умови загартували редакцію. Він наголосив: що стійкішими будуть українські медіа та журналісти, то стійкішим буде опір українців у неспровокованій повномасштабній війні Росії проти України. 

З моменту відновлення своєї роботи газета, зокрема, висвітлювала російсько-українську війну, український спротив окупації Росією Кримського півострова, писала про бранців Кремля та лінгвоцид на півострові. 

Серед іншого “Кримська світлиця” висвітлює діяльність відновленої 17 вересня 2020 року Крайової Ради українців Криму.

2019 року газета разом з Херсонською ОДА, Державною архівною службою України, ГО “Євромайдан-Крим” долучилася до створення порталу “Крим – Україна”. Це онлайн-банк архівних, музейних, науково-публіцистичних, просвітницьких та інформаційно-аналітичних матеріалів, що підтверджують тісний зв’язок Криму з материковою Україною. На сторінці оприлюднено 300 статей газети.

Також редакція газети долучилася до створення сайту “Голос Криму. Культура”, який має на меті написати, поліпшити інформаційно-просвітницькі статті української вікіпедії про пам’ятки культурної спадщини, історико-архітектурні об’єкти Криму, внесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України та каталогів.

Як повідомив головний редактор газети Андрій Щекун, “Кримська світлиця” неодноразово у своїх матеріалах звертала увагу, що Україна не приєдналася до Другого протоколу Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту від 1954 року. Без ратифікації цього документа Прокуратура Автономної Республіки Крим не могла переслідувати тих злочинців, які знищували культурну спадщину в Криму. 30 квітня 2020 року Верховна Рада ухвалила відповідний закон, яким вона ратифікувала протокол конвенції. 

Після матеріалів газети 14 травня 2020 року президент підписав рішення РНБО про санкції проти російських юридичних осіб, закладів культури та науки, які провадили незаконну діяльність на півострові. Також 25 червня 2020 уряд на своєму засіданні ухвалив постанову “Про внесення об’єктів культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України (АР Крим)” та “Про внесення об’єктів культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України (м. Севастополь)”.

Газета також висвітлювала переслідування Православної церкви України в Криму, єдиної з релігійних громад на півострові, яка відмовилася від “перереєстрації” відповідно до незаконних вимог РФ. 21 січня 2022 року президент Володимир Зеленський підписав указ №21/2022 “Про рішення РНБО від 30 грудня 2021 року “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних санкцій” проти тих, хто протидіяв церкві та захоплювали приміщення ПЦУ. До цього списку ввійшли “правоохоронці” та незаконні “судді”.

Як повідомив Андрій Щекун, “Кримська світлиця” також зафіксувала та передала прокуратурі АРК 22 матеріали УПЦ Московського патріархату з антидержавницьким змістом. 

Задля захисту вірян у Криму парламент також ухвалив 17 лютого 2021 року постанову “Про деякі питання захисту права на свободу світогляду та віросповідання вірян Кримської єпархії Української православної церкви та збереження приміщення кафедрального собору Святих Рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги”.

Відомо, що протягом двох років у газеті “Урядовий кур’єр” публікувалася рубрика “Кримські реалії”, яку готували журналісти “Кримської світлиці“. 

Представник Крайової Ради українців Криму Сергій Ковальський констатував, що держава програла 2014 року інформаційну війну як в Україні, так і у світі.

“Наразі чомусь українці та кримчани досі ворогують, сперечаються в особистих розмовах. А насправді кримчани стали жертвами російської пропаганди, з якою ми як держава не змогли впоратися в ті часи”, – сказав він.

За його словами, “Кримська світлиця” була єдиним друкованим ЗМІ на півострові, який “завжди стояв на принципах української державності та її територіальної цілісності”.  

Посол України в Хорватії у 2010–2017 роках Олександр Левченко у своєму привітальному слові застеріг українців від відмінної з державою позиції щодо деокупації Криму. Він вважає, що твердження про нібито непотрібність Україні півострова суперечать нормі Кримінального кодексу про неприпустимість порушення територіальної цілісності України. Ба більше, така роз’єднаність суспільства послаблюватиме переговорні позиції України за участю міжнародних перемовників, де обговорюватиметься з Росією питання припинення війни.  

Як відомо, засновники газети – Всеукраїнське товариство “Просвіта” імені Тараса Шевченка та громадська організація “Кримський центр ділового та культурного співробітництва “Український дім”.

Pdf-Примірник газети “Кримська світлиця” можна завантажити у вікісховищі також на тимчасово окупованих територіях. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter