Гаазький трибунал виніс вирок в останній справі щодо колишньої Югославії: процес тривав 20 років

Дата: 02 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Міжнародний залишковий механізм для кримінальних трибуналів в Гаазі, що веде справи після завершення роботи Міжнародного трибуналу щодо колишньої Югославії, виніс остаточні вироки екскерівникам Служби державної безпеки Сербії Йовиці Станішичу та Франко Сіматовичу, які працювали на експрезидента країни Слободана Мілошевича.

Про це повідомили на сторінці “Балканський оглядач” у фейсбуку з посиланням на хорватські медіа.

Франко Сіматович і Йовица Станішич. Джерело: jutarnji.hr

Обидва ексвисокопосадовці отримали по 15 років ув’язнення за скоєння воєнних злочинів та злочинів проти людяності у Хорватії та Боснії й Герцеговині.

Справа Станішича-Сіматовича стала останньою справою Міжнародного трибуналу щодо колишньої Югославії. Її розгляд тривав два десятиліття й став найдовшим в історії Гаазького трибуналу.

Станішич очолював Службу державної безпеки Сербії, Сіматович був його заступником. Обох заарештували 13 березня 2003 року в Сербії. 2013 року їх виправдали, але у 2015-му Апеляційна колегія призначила повторний розгляд справи.

31 травня 2023 року колегія дійшла висновку, що Станішич і Сіматович були частиною спільної злочинної організації, яка здійснювала злочини на території Боснії й Герцеговини та Хорватії, а Служба державної безпеки під їхнім керівництвом оплачувала парамілітарні збройні формування Сербської добровольчої гвардії під керівництвом Желька Ражнатовича на прізвисько “Аркан”.

Головуючий суддя Грасіела Гатті Сантана заявила, що Служба державної безпеки виплачувала значні суми грошей і що Станішич і Сіматович відповідали за ці виплати підрозділу, відомому як “Тигри Аркана”. За висновком суду, метою спільного злочину обвинувачуваних було насильницьке виселення несербського населення протягом усього періоду війни в Боснії й Герцеговині.

Цим вироком обох також визнали винними у злочинах у Бієліні, Зворнику, Добої, Трново, Босанському Шамаці та Санському Мосту.

Водночас Станішич і Сіматович були засуджені за злочини, скоєні сербськими воєнізованими формуваннями в Хорватії. Зокрема, вони відповідальні за злочин на Дальській планині, Славонії, Бараньї та Західному Сремі в червні 1992 року.

Нагадаємо, що Міжнародний трибунал у Гаазі розглядав справи, пов’язані з воєнними конфліктами в Югославії 1991–1996 років, Косові 1997–1998-х і в Македонії 2001 року. У всіх цих подіях брали участь п’ять сторін: серби, хорвати, мусульмани-боснійці, албанці та македонці.

Трибунал закінчив свою роботу у грудні 2017 року.

Мілошевича також судили у Міжнародному трибуналі у Гаазі, але закрили справу проти нього після його смерті 2006 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter