Фундація DEJURE виграла справу проти кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області

Дата: 17 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Фундація DEJURE виграла справу проти кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області. Суд визнав протиправною бездіяльність комісії.  

Про це йдеться в рішенні Івано-Франківського окружного адміністративного суду. 

Фото: Судово-юридична газета
 

У січні 2023 року юристка фундація Христина Буртник звернулася до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури із запитом, чи отримувала ця установа скарги на адвоката Олексія Шевчука, і якщо так, то які були ухвалені рішення.

“Олексій Шевчук проходив конкурс до Вищої кваліфікаційної комісії суддів, тож така інформація була важливою й необхідною для аналізу кандидата. Оскільки відповіді ми не отримали – у лютому звернулися до суду”, – кажуть у фундації.

Після цього кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури надала юристці відповідь. У ній комісія стверджувала, начебто вона не належить до розпорядників публічної інформації, а отже не зобов’язана надавати інформацію відповідно до Закону “Про доступ до публічної інформації”.

Фундація DEJURE змінила предмет позову та оскаржила цю відмову надати інформацію.

У результаті суд визнав протиправним ненадання кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури інформації на запит та зобов’язав надати відповідь.

Нагадаємо, що в березні поточного року правозахисники зафіксували щонайменше шість неправомірних відмов органів влади щодо отримання публічної інформації. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter