Фундація будинків прав людини вимагає звільнити заарештованого в Азербайджані директора інформагентства

Дата: 28 Серпня 2017
A+ A- Підписатися

Фундація будинків прав людини (Human Rights House Foundation) вимагає звільнити заарештованого в Азербайджані директора інформагентства “Туран” Мехмана Алієва.

Мехман Алієв

Про це йдеться у повідомленні на сайті фундації, яка об’єднує правозахисні організації у різних країнах світу в Будинки прав людини, а Будинки об’єднує у міжнародну мережу.

У повідомленні нагадується, що 25 серпня директор незалежного інформаційного агентства “Туран” Мехман Алієв був заарештований владою Азербайджану на 3 місяці за звинуваченням у протизаконному підприємництві, ухиленні від сплати податків та зловживанні владою.

За словами адвоката Алієва Фуада Агаєва, проурядові ЗМІ повідомили про затримання Алієва ще до того, як це сталося.

“Це демонструє, на якому рівні було наказано затримати Мехмана Алієва”, – сказав адвокат.

“Ми збентежені цим останнім кроком у боротьбі з незалежними ЗМІ в азербайджанській владі та очевидним прагненням держави бути єдиним голосом в публічному просторі”, – заявила Марія Далле, директор Фундації Будинків прав людини.

“Я закликаю владу Азербайджану поважати дух співробітництва країни з Радою Європи та повністю виконувати свої зобов’язання відповідно до Європейської конвенції з прав людини, щоб уникнути ще одного несправедливого позбавлення свободи, якому не має місця в демократичному суспільстві. ЗМІ та журналісти повинні мати можливість вільно здійснювати свою діяльність без залякувань або неправомірних втручань”, – заявив Генеральний секретар Ради Європи Торб’єрн Ягланд у своєму виступі у відповідь на затримання Мехмана Алієва.

У фундації нагадують, що протягом кількох років азербайджанська влада звинуватила кілька сотень журналістів, правозахисників та активістів в ухиленні від сплати податків, хуліганстві, незаконному підприємництві, наркоторгівлі та іншому. Ці звинувачення правозахисні організації та громадянське суспільство назвали фальшивими.

Саме агентство “Туран” повідомило на своєму сайті, що з 1 вересня припиняє роботу через арешт керівника й накладений раніше арешт на рахунки інформагенства. При цьому воно висловило сподівання, що “в найближчому майбутньому” зможе відновити роботу, використовуючи “власні ресурси і ентузіазм”.

У фундації також вказують, що “Туран” – відома незалежна інформаційна агенція, створена в 1990 році. Вона робить інформаційні продукти на трьох мовах з таких питань, як політика, економіка, енергетика, фінанси, культура та спорт.

Незалежні новини “Турану” забезпечували альтернативу пропагандистським новинам десятиліттями контрольованих державою ЗМІ, об’єктивно інформуючи всередині та за межами Азербайджану, залучаючи великі міжнародні інформаційні агентства.

“Ми закликаємо азербайджанську владу випустити всіх затриманих журналістів, блогерів та інших представників засобів масової інформації, щоб відновити віру в прихильність Азербайджану дотриманню своїх міжнародних зобов’язань щодо захисту свободи вираження поглядів та незалежних ЗМІ”, – завершила Марія Далле.

У фундації наголошують, що у 2017 році справа проти “Турана” стала одним із багатьох прикладів придушення незалежності засобів масової інформації.

Так, у липні влада Азербайджану засудила фінансового директора газети “Азадлік” Фаїга Амірлі до 3 років і 3 місяців ув’язнення за звинуваченням у підбурюванні до релігійної ненависті та ухилянні від сплати податків. У ніч на 29 травня азербайджанський журналіст Афган Мухтарлі раптово пропав без вісті у Тбілісі (Грузія), залишаючи родичів та колег без новин, аж до наступного дня, коли йому вдалося зв’язатися зі своїм адвокатом з відділу з питань державної прикордонної служби в Азербайджані. У березні фотожурналіст Мехман Гусейнов отримав дворічний вирок за наклеп.

Фундація будинків з прав людини (ФБПЛ) захищає і підтримує правозахисників і їх організації. Для досягнення цієї мети фундація об’єднує організації в Будинки прав людини і об’єднує Будинки в міжнародну мережу. ФБПЛ виступає з партнерськими організаціями з метою сприяння свободі зібрань, асоціацій і самовираження, а також заохочує право бути захисником прав людини – для забезпечення того, щоб окремі особи та організації могли вільно і відкрито захищати права людини всередині країни і за кордоном.

Сьогодні в 16 Будинках прав людини працюють понад 100 незалежних правозахисних організацій. ФБПЛ базується в Осло, має офіс в Женеві і представництва в Брюсселі і Тбілісі. Будинки розташовані в Східній і Західній Європі, на Кавказі та на Балканах.

ФБПЛ є міжнародним партнером проекту з прав людини в Криму під керівництвом чеської організації “Люди в біді” у співпраці з українськими правозахисними організаціями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter