ФСБ звинуватило кримськотатарського активіста Кадирова за “сепаратистською” статтею

Дата: 19 Жовтня 2017
A+ A- Підписатися

Кримське управління ФСБ Росії 18 жовтня пред’явило обвинувальний акт кримськотатарському активісту Сулейману Кадирову. Активіста звинувачено за частиною 2 статті 280.1 Кримінального кодексу Росії – “публічний заклик до порушення цілісності Російської Федерації”.

Про повідомляє Крим.Реалії з посиланням на адвоката Олексія Ладіна.

“Винятковість цієї справи полягає в тому, що кримінальну справу було порушено більше ніж рік тому – 11 жовтня 2016 року. З юридичної точки зору доведеність та обґрунтованість звинувачень вельми туманні. Виходячи з експертиз, які є в матеріалах справи, той репост і ті коментарі, які, як вважає слідство, належать Сулейману Кадирову, не містять закликів до чого б там не було. Вони містять схвалення, згоду з позицією, але закликів немає. А стаття Кодексу говорить, що в діях повинні бути заклики”, – сказав Ладін.

Він також зазначив, що виникає низка питань до “якості слідства”.

Сам Кадиров заперечує звинувачення.

Як відомо, 5 жовтня 2016 року російські силовики прийшли з обшуком до будинку кримськотатарського активіста Сулеймана Кадирова. Під час обшуку вилучили ноутбук і телефон. Обшук відбувався на підставі постанови судді на прізвище Родіонов на проведення огляду за підозрою в закликах до невизнання кордонів Росії й підтримки громадського об’єднання “Аскер”.

11 жовтня 2016 року стосовно Сулеймана Кадирова порушили кримінальну справу за підозрою в “сепаратизмі”.

У квітні 2017 року російська служба з фінансового моніторингу внесла Сулеймана Кадирова до переліку екстремістів і терористів.

Після російської анексії в Криму почастішали масові обшуки в незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв’язках із забороненою в Росії організацією “Хізб ут-Тахрір”.

Міністерство закордонних справ України висловило стурбованість переслідуваннями громадян України в анексованому Криму й закликало припинити тиск на них.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter