ФСБ заявляє про затримання двох підлітків, що нібито готували теракти в школах Керчі

Дата: 18 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Російські силовики в Криму затримали двох підлітків 2003 та 2004 років народження, яких звинуватили в підготуванні терактів у двох освітніх закладах міста Керчі.

Про це йдеться на сайті ФСБ.

У жовтні 2018 року студент четвертого курсу політехнічного коледжу в Керчі Владислав Росляков влаштував теракт. За словами російських силовиків, затримані підлітки були послідовниками Рослякова та прихильниками екстремістської ідеології.

Наприкінці 2018 року один із затриманих хлопців схвально коментував новини про теракт, який влаштував Росляков. Після цього, за словами російських силовиків, з ним проводили бесіди, однак підліток вступив до інтернет-спільноти неонацистів, одним з учасників якої колись був Росляков. 

“З метою скоєння злочинів вони розробили плани збройних нападів, для чого підшукали інтернет-інструкції з виготовлення саморобних вибухових пристроїв, а також схеми будівель. Поряд з підготуванням терактів підлітки адміністрували в соціальних мережах і месенджерах так звані групи “смерті”, в яких велося схиляння користувачів до скоєння аналогічних злочинів”, – запевняють у ФСБ.

Під час обшуків у будинках хлопців нібито вилучили саморобну вибухівку з уражальними елементами, яку вони, якщо вірити словам російських силовиків, випробували на домашніх тваринах.

Нагадаємо, що в жовтні 2018 року студент четвертого курсу політехнічного коледжу в Керчі Владислав Росляков влаштував теракт. Від вогнепальних та мінно-вибухових травм тоді загинула 21 особа, ще понад 40 дістали поранення. Після трагедії в публікаціях про масове вбивство підконтрольні Кремлю медіа згадували релігійні переконання матері підозрюваного в злочині хлопця, яка нібито була вірянкою церкви “Свідки Єгови”.  

Водночас подруга Рослякова розповідала російським медіа, що юнак хотів помститися одногрупникам, які з нього знущалися. За словами дівчини, він втратив довіру до людей після того, як його почали принижувати “за те, що він не такий, як усі”. 

Однією з причин теракту в Керчі експерти також називали мілітаризацію Криму, яку проводить Росія після окупації півострова. Так, наприклад, сьогодні багато навчальних організацій там перебувають під опікою військових, силових структур, парамілітарних формувань. Наприклад, “Братство православных следопытов”, “Юнармия”, десятки інших організацій влаштовують у Криму воєнізовані табори, де дітей вчать, наприклад, подавати вертолітні сигнали, виживати в лісі, складати автомат тощо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter