ФСБ затримала жителя Севастополя за нібито участь у “кримськотатарському батальйоні”

Дата: 25 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Російські силовики затримали жителя Севастополя за підозрою в нібито участі в кримськотатарському батальйоні ім. Номана Челебіджихана.

Про це інформує російське державне агентство РІА Новини.

 

Севастопольцю загрожує до 15 років позбавлення волі. Ім’я та прізвище чоловіка не вказано.

За даними Кримської правозахисної групи, у 2022 році за звинуваченням в участі в батальйоні імені Номана Челебіджіхана в Криму позбавлено волі щонайменше 15 осіб, зокрема громадян України, викрадених російськими військовими на Півдні України після 24 лютого 2022 року.

Нагадаємо, офіційною причиною переслідування обвинувачених у Криму за ч. 2 ст. 208 КК РФ (“Участь у незаконному збройному формуванні, яке діє в цілях, що суперечать інтересам Російської Федерації”) є те, що вони не з’явилися добровільно до силових структур РФ і не заявили про свою участь у “кримськотатарському добровольчому батальйоні ім. Номана Челебіджіхана”. Оголошеним слідством доказом діяльності батальйону проти інтересів РФ є інформація зі ЗМІ, що метою створення батальйону була деокупація Криму.

1 червня 2022 року Верховний суд РФ визнав “терористичним” і заборонив на території РФ “кримськотатарський добровольчий батальйон ім. Номана Челебіджіхана”.

21 липня 2022 року ФСБ Росії додала “кримськотатарський добровольчий батальйон ім. Н. Челебіджіхана” до списку терористичних організацій.

Затримані в цих справах повідомляють про застосування тортур з метою домогтися від них неправдивих свідчень проти себе.

Як відомо, Росія продовжила переслідування громадян України в тимчасово окупованому Криму в політично вмотивованих кримінальних справах з початку неспровокованої великої війни.

Окупаційна “поліція” в тимчасово окупованому Криму

За оцінкою правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter