ФСБ тиснуло на кримчанина Аблямітова, обвинуваченого в участі в нацбатальйоні – адвокат

Дата: 28 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

У “Кіровському районному суді” обвинувачений в участі у кримськотатарському батальйоні Номана Челебіджихана (ч. 2 ст. 208 КК Росії) Меджит Аблямітов заявив про психологічний тиск від співробітників ФСБ після його затримання.

Про це в Крим.Реалії розповів адвокат Айдер Азаматов.

У “суді” Аблямітов заявив, що до початку його допиту у слідчого в серпні 2020 року, до написання явки з повинною, з ним розмовляли троє оперативних співробітників ФСБ. Вони вказували йому, які надавати свідчення та чинили психологічний тиск, через які громадянин України дав неправдиві свідчення.

Повідомляється, що державний обвинувач заявив, щоб витяг з протоколу із сьогоднішніми свідченнями Аблямітова з якимось запитом надіслали в незаконне “Управління ФСБ” для проведення службової перевірки щодо оперативників, про яких вказав Аблямітов.

“Після отримання результатів перевірки, пов’язаної з психологічним тиском у цьому процесі, судове засідання буде відновлено”, – додав адвокат.

Він зазначив, що під час допиту в “суді” Меджит Аблямітов розповів про подробиці участі у формуванні “Аскер”.

Під час допиту Меджита Аблямітова ми фактично з'ясовували ті самі обставини, які Меджит мені розповідав на етапі слідства. Він ще раз зазначив, що ніколи не брав у руки зброю. Коли він перебував у складі формування "Аскер", що входить до складу батальйону ім. Номана Челебіджихана, він дійсно ходив у наряди, спільно із співробітниками Держприкордонслужби України.

Айдер Азаматов

Також Меджит розповів, що під час перебування в підрозділі “Аскер” вони якийсь час приділяли вивченню законів України, щоб було легше нести службу з працівниками Держприкордонслужби України.

За інформацією адвоката, Аблямітов заявив на “суді”, що займався господарсько-побутовою діяльністю, і в жодних тактичних заняттях і навчаннях участі не брав.

Наступне засідання незаконного “суду” у цій справі призначено на 23 березня.

Напередодні допитаний свідок Айдин Мамутов, що ФСБ давало йому на підпис протоколи допиту і не дозволяло їх читати. 

Нагадаємо, 19 серпня ФСБ Росії заявила, що затримала жителя Кіровського району Криму. Російська спецслужба звинувачує його в участі в “українському націоналістичному батальйоні” та порушила кримінальну справу проти нього за статтею 208 КК РФНаступного дня незаконний “Київський районний суд Сімферополя” обрав йому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.
 
У ФСБ кажуть, що кримчанин у 2016 році виїхав на материкову частину України й вступив “до батальйону імені Номана Челебіджихана, який створив Ленур Іслямов”. На наступний день після затримання “Київський районний суд Сімферополя” обрав йому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. 14 жовтня “суддя” “Кіровського районного суду” Ігор Дегтярьов продовжив йому запобіжний захід без присутності підсудного і його адвоката, а також без повідомлення про дату засідання.
 
Як відомо, за період окупації Криму російські силовики порушили вже не менш ніж 11 справ за участь у незаконному збройному формуванні, а щонайменше в семи випадках причиною переслідувань стала нібито участь у кримськотатарському добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана.
 
Ст. 64 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни забороняє країні-окупанту використовувати своє законодавство на окупованій території. В Україні батальйон ім. Номана Челебіджихана діє легально. Із 2016 року тривають обговорення створення цього кримськотатарського батальйону в складі структури правоохоронних органів України.
 
Прокуратура Автономної Республіки Крим наразі розслідує кримінальні провадження за фактами незаконного затримання і проведення обшуку в Аблямітова через нібито участь у “добровольчому кримськотатарському батальйоні імені Номана Челебіджихана”.
 
Дискусія про створення кримськотатарського батальйону в складі структури правоохоронних органів України триває з 2016 року.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter