ФСБ каже про затримання в Криму двох українців за “екстремістську діяльність”

Дата: 23 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

ФСБ повідомила про затримання в тимчасово окупованому Криму двох чоловіків за нібито “екстремістську діяльність” на півострові. Незаконний “Київський районний суд” Сімферополя обрав їм запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

Про це повідомляє підконтрольне Росії видання “Крыминформ” з посиланням на “управління ФСБ у Республіці Крим і Севастополі”.

Російські силовики стверджують, що 19 вересня затримали 22-річного чоловіка, який приїхав до Криму для пошуку спільників. Йому інкримінують розповсюдження листівок “із закликами до дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ”.

За місцем його перебування російські силовики вилучили листівки екстремістського змісту і засоби зв’язку, “з використанням яких велася протиправна діяльність”. Проти затриманого порушено кримінальну справу за ч. 1 ст. 280.1 КК РФ (“Публічні заклики до ведення екстремістської діяльності”). 

Окрім того, 21 вересня 2020 року російські силовики затримали 28-річного мешканця Євпаторії. Йому ФСБ інкримінує “публічне виправдання, пропаганду тероризму та екстремізму”.

“Житель Євпаторії, використовуючи особисту сторінку соціальної мережі, розділяючи й підтримуючи діяльність українських націоналістичних угруповань, розмістив матеріали з погрозами вчинення вибуху адміністративних будівель Республіки Крим. Зазначена особа також причетна до поширення агітаційних листівок екстремістської спрямованості”, – мовиться в повідомленні ФСБ.

ФСБ повідомила, що в затриманого “виявлено та вилучено компоненти вибухових речовин, предмети, зовні схожі на вогнепальну зброю і боєприпаси, листівки екстремістського змісту”. Проти євпаторійця порушено кримінальні справи за ч. 1 ст. 205.2, ч. 1 ст. 280 та ч. 1 ст. 280.1 КК РФ (публічні заклики до ведення терористичної діяльності, публічне виправдання або пропаганда тероризму, публічні заклики до ведення екстремістської діяльності, публічні заклики до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ). Незаконний “Київський районний суд” Сімферополя також його заарештував.

Аналітикиня Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова зазначає, що виявлені на відео листівки рекламують інтернет-сторінку “Український опір у Криму” та відповідну сторінку в соціальній мережі “Вконтакте“. Правозахисниця вказує на брак повної інформації у цьому кейсі. 

“Це яскравий приклад того, чому не можна вести агітацію через ВК, якщо ти перебуваєш усередині Криму. Хоча, можливо, звичайно, ефесбешники впровадили в мережу агітаторів агента і потім розкрили справу. Але, найімовірніше, людей могли вирахувати просто за IP-адресою, звідки поширювалися дописи, і прийшли додому. Таке раніше вже робили”, – написала вона на своїй фейсбук-сторінці.

“Є, звичайно, ще більша ймовірність того, що ФСБ сама створила цю сторінку і взагалі весь цей рух організувала для виявлення проукраїнських активістів у Криму. Загалом поки нічого незрозуміло, окрім того, що таким спільнотам у вконтакті краще не довіряти й не вступати в них. Адже в мережі повно інших соцмереж, які не контролюються ФСБ”, – додала вона.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter