Front Line Defenders закликає Росію звільнити з полону українського журналіста Дмитра Хилюка

Дата: 14 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Міжнародна організація, що захищає заступників прав людини, Front Line Defenders звернулася до російської влади із закликом негайно повідомити, де утримують Дмитра Хилюка, пустити до нього адвоката та, зрештою, звільнити журналіста з полону.

Відповідну заяву організація опублікувала на своєму сайті. 

Правозахисники Front Line Defenders підкреслили, що наразі світова спільнота не має інформації про місце перебування українського журналіста, стан його здоров’я та правовий статус. 

Росія має вжити всіх необхідних заходів для гарантування фізичної та психологічної безпеки та недоторканності Дмитра Хилюка під час його повернення до сім’ї в Україну“, – йдеться в заяві. 

Правозахисники наголосили, що захоплення цивільних заручників – це пряме порушення міжнародного гуманітарного права, а саме Женевських конвенцій від 1949 року. 

Покликаючись на це, Front Line Defenders засудила Росію за насильницькі викрадення цивільних на окупованих територіях. Організація також закликала російську владу розкрити місця, де утримують усіх інших цивільних заручників, і надати до них безперешкодний доступ Міжнародному комітету Червоного хреста та моніторинговим місіям ООН. Ці незалежні організації повинні переконатися в тому, що РФ дотримується своїх міжнародних зобов’язань у сфері прав людини, зазначено в заяві.

Нагадаємо, 23 квітня телеканал 1+1 в ефірі телемарафону “Єдині новини” повідомив, що журналіст УНІАН Дмитро Хилюк уже понад рік перебуває в російському полоні. Його кілька разів намагались обміняти, але щоразу росіяни останньої миті порушували домовленості щодо нього та ще кількох людей.

Весь минулий рік держава, сподіваючись звільнити Хилюка, просила не робити про нього матеріалів, але тепер навпаки, йдеться в сюжеті.

Журналісти наголосили, що офіційний статус журналіста УНІАН не полонений, а цивільний заручник. Згідно з міжнародним правом, таких не можна обміняти на військових, їх мають просто відпустити, але росіяни не хочуть цього робити.

Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження щодо викрадення цивільних на території Димерської ОТГ за частиною 1 статті 438 Кримінального кодексу. У ній, зокрема, йдеться про порушення законів та звичаїв війни – жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням, вигнання цивільного населення для примусових робіт, розграбування національних цінностей на окупованій території, застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом, інші порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами.

Дмитро Хилюк та його батько проходять як потерпілі в межах цього кримінального провадження.

Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо, для документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter