Freedom House закликає владу України відреагувати на напади в Одесі та на Харківщині

Дата: 01 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Правозахисна організація Freedom House закликала правоохоронців України відреагувати на відкриті погрози насильством на ґрунті ненависті. Йдеться про напад на ромські сім’ї в селі Андріївка Харківської області та на учасників і учасниць мирної акції на захист ЛГБТ в Одесі. 

Про це в заяві повідомив директор представництва організації в Україні Метью Шааф

“Нещодавні напади на мирних прихильників і прихильниць прав ЛГБТ+ та ромів слугують важливим нагадуванням, що державні органи влади, які є відповідальними за запобігання та належне реагування на такі випадки, мають серйозно ставитися до погроз насильством на ґрунті ненависті”, – зазначив Шааф. 

Він додав, що обом випадкам передували численні погрози насильством у соціальних мережах. Натомість те, що напади все одно відбулися, свідчить: нападники й досі відчувають свою безкарність.

Шааф також зауважив, що в обох випадках зловмисники мають бути притягнуті до відповідальності цілком відповідно до чинного законодавства. Крім того, він закликав законодавців ужити рішучих заходів для вдосконалення законодавства України щодо запобігання та реагування на насильство на ґрунті ненависті, погодивши його з міжнародними стандартами захисту прав людини.  

Нагадаємо, що 30 серпня в Одесі праворадикали напали на учасників події в межах ЛГБТ-прайду та побилися з поліцейськими. Зокрема, нападники розпилили в натовпі сльозогінний газ та закидали людей камінням. У результаті затримали 16 осіб, а двох правоохоронців доставили до медичного закладу. 

Крім того, 29 серпня в селищі Андріївка Харківської області жителі вийшли на віче з вимогою виселити місцевих ромів. Утім, захід переріс у погроми будинку однієї з ромських родин: у нього кидали камінням та яйцями. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter