Французька прокуратура відмовилася розглядати звинувачення TotalEnergies у допомозі армії РФ

Дата: 17 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Паризька прокуратура відмовила двом асоціаціям у розгляді заяви проти французького енергетичного гіганта “TotalEnergies” щодо постачання пального для російських військових літаків, рішення оскаржать в апеляції.

Про це йдеться в заяві однієї з організацій-позивачок “Razom We Stand”.

Сторони отримали повідомлення про відмову в задоволенні скарги 10 січня.

Прокуратура пояснила це тим, що після розгляду цього провадження факти співучасті у воєнному злочині, інкриміновані компанії “TotalEnergies”, здавалися б не досить обґрунтованими на рівні як доказів, так і умисності. 

Однак, вважають позивачі, з низки викриттів газети “Le Monde” та неурядових організацій стало відомо, що компанія “TotalEnergies” не лише продовжувала працювати в РФ, а й отримувала прибутки від продажу газового конденсату, перетворення якого на гас давало змогу заправляти російські військово-повітряні сили.

“Ці викриття вимагають проведення розслідувань в умовах, коли присутність іноземних транснаціональних корпорацій у Росії також має ефект підтримки війни”, – вважають позивачі. Отже, вони заперечують оцінку, зроблену прокуратурою, та вважають, що її рішення “продиктоване лише політичними міркуваннями”

Французька коаліція “Darwin Climax Coalition” і українська група “Razom We Stand” планують оскаржити  перед генеральним прокурором Франції в апеляційному суді це рішення, “яке, на їхню думку, не буде підтверджене”.

Напередодні також повідомлялося, що група “Райффайзен Банк Інтернаціональ” (RBI) відреагувала на заяву НБУ щодо продовження з боку міжнародних банків роботи в РФ та підтвердила, що надає пільги мобілізованим на війну проти України росіянам.

Дочірній банк у Росії, кажуть в RBI, є окремою юридичною особою та повинен вести діяльність “відповідно до чинного російського законодавства, що охоплює пільгові умови”. Йдеться про надання “кредитних канікул” для росіян, мобілізованих на війну проти України.

“RBI розглядає всі стратегічні можливості щодо майбутнього “Райффайзенбанк Росія”, серед  іншого ретельний спланований вихід з банку. Проте з огляду на складність ситуації і, зокрема, на обмежувальні заходи, встановлені Російською Федерацією, цей процес триває”, – переконують в австрійському банку та зазначають, що торік скоротили свій кредитний портфель у РФ на чверть.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter